You are currently viewing Badeværelse – Hvad er der af krav til elinstallationer?
Modern house bathroom interior with simple and expensive furniture.

Badeværelse – Hvad er der af krav til elinstallationer?

Et badeværelse er et vådområde, og derfor er der støre krav til elinstallationerne. Da elinstallationer generelt er en opgave for en autoriseret, skal du have en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaverne for dig. Dog vil dette indlæg fastslå de regler, der kan være nyttig for dig at vide, så du kan planlægge bedst muligt, men også vælge de rigtige materiel i forbindelse med etablering eller renovering af dit badeværelse.

Vådrumszoner badeværelse

Et badeværelse er delt op i såkaldte områder også kaldt vådrumszoner. Før har disse vådrumszoner været beskrevet i stærkstrømsbekendtgørelsen under kapitel 701. Dog er der kommet en ny bekendtgørelse, hvor man skal følge reglerne fra standarden DS/HD 60364. Det betyder også, at vådrumszonerne har ændret sig en smule. Alle reglerne i dette indlæg er efter den nye installationslov og de dertilhørende standarder.

Vådrumszonerne var i stærkstrømsbekendtgørelsen opdelt i op til område 3 (Område 0, 1, 2 og 3). I den nye lov, er der kun op til område 2.

Vådrumszoner

Figuren her viser to eksempler på opdeling af vådrumszoner. Den første er ved et bruser. Her skal det forestilles, at der er anvendt en snor med en længde på 120 cm. Denne sættes fast til tilslutningsstedet til bruseren. Herfra laves en ’cirkel’ i vandret linje. Inde i denne cirkel er område 0 og 1. Område 0 er de første 10 cm fra gulvet, og område 1 er fra de 10 cm op til 2,25 cm.

Rammes en væg eller lignende, laver denne en spærring, hvor ’snoren’ følger med rundt, som er vist på eksemplet med bruseren. Hvis bruseren er placeret bag en glasdør eller lignende, vil hele område inde i glasdøren være om 0 og 1, hvor området 60 cm fra glasdøren er område 2. Den vil altså følge reglerne for brusebassin og badekar.

Har du et badekar eller en bruser med et bassin er område 0 i selve badekarret, og område 1 er over i op til 2,25 meter. Derudover er der et område 2 fra badekarrets kant og 60 cm ud. Område 2 findes ikke, hvis der ikke er et badekar eller brusebasin. Her er område 1 i stedet udvidet.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Ønsker du en god pris, på renovering af dine elinstallationer på badeværelset? Med 3byggetilbud kan du få 3 uforpligtende tilbud på nye elinstallationer

Installation af vaskemaskine i badeværelse

Det er lovlig at have installeret en vaskemaskine i badeværelse, så længe denne ikke er placeret i område 0 og 1. Hvis vaskemaskinen tilsluttes i område to, skal tæthedsklassen være minimum IPX4. Dette er de fleste, hvis ikke alle vaskemaskiner i dag. Derved er det ikke nogen problem. Samtidig skal den ved installation i område 2 være tilsluttet en dåse, da stikkontakter ikke må placeres i område 2.

Husk dog, at du aldrig selv må installere en vaskemaskine, med mindre denne er tilsluttet en stikkontakt.

Udligning af rionet i badeværelse

Udligning af rionet i badeværelseRionettet i gulvet i et badeværelse skal udlignes. Det betyder, at der skal etableres en leder fra rionettet til elinstallationen jordpotentiale. Det er derfor vigtig, at du sikrer dette inden gulvet bliver støbt.

Grundet til udligning er at sikre, at du har samme potentiale som jorden. Derved mindskes risikoen for elektrisk stød, når du rører metalliske dele i din installation.

Stikkontakt i badeværelse – Hvad er reglerne.

Stikkontakt på badeværelse

Det er et krav, at der minimum skal være en stikkontakt i et badeværelse, hvis det kan lade sig gøre i henhold til DS/HD 60364. Hvis badeværelset er for lille, kan det nemlig ikke altid være muligt, hvis hele badeværelset et dækket af områderne.

Placering af stikkontakt i badeværelse skal være ude for områderne, med mindre det er en shaver stikkontakt, der må installeres i område 2.

Jeg vil dog altid anbefale, at du som minimum får installeret 2 stikkontakter ved håndvasken, hvis det er muligt i henhold til reglerne om placering af stikkontakterne. Det er tit, man er flere på badeværelset, hvilket også er grund til dobbelt vaske, der vælges af mange. Samtidig er det også dumt at fravælge ekstra stikkontakter, da vi får flere og flere elektroniske enheder. Ofte har vi oplader til barbermaskine, elektrisk tandbørste, imens kvinderne skal bruge føntørre og glattejern.

Helt optimalt vil måske være, at vælge at få 2 x 2 moduls Fuga stikkontakter. Derved har du sikret dig, at der er rigelig med stikkontakter på dit badeværelse.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Ønsker du en god pris, på renovering af dine elinstallationer på badeværelset? Med 3byggetilbud kan du få 3 uforpligtende tilbud på nye elinstallationer

Lampe til badeværelse – Regler og gode råd

Efter de nye regler i DS/HD 60364, er det blevet ændret en smule på reglerne ved installation af lamper. Førhen skulle belysning ud i område 2 eller 3, før det var lovligt. I dag er det lovligt at have belysning i område 1. Det er dog med den undtagelse, at lamperne placeret i område 1, skal være fastmonteret.

Når en enhed er fastmonteret, må du som forbruger ikke selv udskifte den. Den er tilsluttet direkte til den faste installation, og derved ikke igennem et lampeudtag, som de fleste kender det.

Det åbner endnu en mulighed for indbygningsspot, da de er fastmonteret belysningsarmatur. De må nu monteres i område 1.

Ved montering af lamper i område 1, skal disse være godkendt til montering i området. Det vil sige, at de skal være minimum IPX4 og skal være godkendt af fabrikanten til anvendelse i vådrum.

Min anbefaling er, at du får installeret spot i dit badeværelse. Herefter får du suppleret med noget spejlbelysning af en art. Det kan være et spejl med belysning eller spot i en baldakin.

Ventilator i bad

I et badeværelse er god udluftning vigtig, både for huset helbred, men også få at skabe et sundt miljø. Derfor vil en badeværelseventilator være at foretrække. Efter den nye standard, må du gerne have monteret en badventilator i område 1. Dog skal du sikrer dig, at fabrikanten siger, at den må installeres i vådrum, og at den minimum er IPX4.

Eltavle i badeværelse

Hvis du har renoveret din hus, og derved har valgt, at badeværelse skal være i det rum, hvor du i dag har eltavlen siddet, så kunne det være fristende at lade denne side. Det er dog ikke lovlig, da eltavlen så skulle være placeret uden for område 3 og samtidig være beskyttet af en fejlstrømsafbryder. Da fejlstrømsafbryderen er placeret i tavlen, vil selve enheden ikke være beskyttet.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.