Har du nogensinde tænk over, hvor mange elektriske komponenter, der er i et køkken? Køleskab, mikroovn, kaffemaskine, elkedel, ovn, kogeplade og opvaskemaskine er bare nogle af de ting du anvender i et køkkenet. Og flere af dem anvendes faktisk på samme tid. Derfor er det ikke overraskende, at der flere krav til elinstallationer i køkkenet.
Mængden af el apparater i køkkenet er vokset over de seneste år. Flere og flere har Cook’er, 2 ovne, vinkøleskabe og amerikanerkøleskabe i køkkenet. Derfor er mange ældre installationer slet ikke dimensioneret til det forbrug, vi begynder at få.
Det er derfor vigtig, at hvis du først går igang med at renovere dit køkken, at du har nye elinstallationer med i dine overvejelser. Derved er dit køkken up-to-date, og bedre sikret mod fremtiden.
Må jeg selv lave el i et køkken?
Det er et af de spørgsmål, jeg får oftest. Nej, du må ikke selv lave el i dit køkken – bortset fra få opgaver.
Hvad må du selv?
- Du må udskifte en allerede installeret stikkontakt med en ny.
- Du må tilslutte hvidevarer, hvis disse er monteret med stikprop, og du kan montere dem i en stikprop. Læs mere om tilslutning af hvidevarer her.
- Du må selv opsætte lamper, hvis disse monteres i en stikkontakt med stikprop eller i et lampeudtag med faste klemmer.
Hvad må du IKKE selv?
- Du må ikke lave nye installationer eller flytte eksisterende installationer. Du må altså ikke flytte en stikkontakt eller lave en ny.
- Du må ikke monterer hvidevarer, hvis disse skal monteres i en dåse eller udtag
- Du må ikke lave spotsinstallation – bortset fra, hvis du har købt et færdigsæt, der kan monteres under overskabe og tilsluttets et udtag eller stikkontakt
Skal du sikre dig den bedste pris på dine nye elinstallationer, når du renovere køkkenet? Så få 3 uforpligtende tilbud ved 3byggetilbud.dk
Hvad er kravene til placering af stikkontakter i et køkkenet?
Du har mange forskellige elektriske apparater, der tilsluttes stikkontakter, og derfor er der krav til placering og antallet af stikkontakter. Da den nye standard for elinstallationer DS/HD60364 kom, var der også lidt små ændringer til elinstallationer i et køkken.
Kravet til, at der minimum skal være 3 frie stikkontakter i et køkkenet er stadigvæk gældende. Det er stadigvæk også gældende, at disse 3 stikkontakter skal fordeles på 2 grupper. At det skal fordeles på to grupper kan have indflydelse i forhold til ældre køkkenet, hvor der normalt kun er en gruppe. Du kan derfor, ved renovering af køkkenet, risikere at skulle have etabelret en ekstra gruppe i din tavle, samt at have fremført en ekstra kabel til din tavle.
Forskellen er, at stikkontakterne i køkkenet nu tæller med i den samlede regnskab over antallet af stikkontakter i et rum. Før var køkkenet afgrænset, men har du idag et køkken-alrum, tæller stikkontakter over bordpladen med i antallet af stikkontakter i rummet – altså en pr. påbegyndt 4 m2.
Hvad er kravene til kraftinstallation i køkkenet?

Et køkken for flere og flere strømkrævende enheder, og derfor er kravet til kraft i et køkkenet ligeledes øget. Derfor vil jeg altid anbefale, at der bliver etableret to kraftgrupper til hvidevarer i køkkenet. Derved kan du have forbruger delt op, og på den måde undgå at du overbelaster en gruppe. En overbelastning af en gruppe medfører at sikringen kobler fra, og du derved mister strømmen. Og det sker selvfølgelig når du står midt i julesteget eller har huset fuld af gæster.
Når du skal have installeret kraftinstallation, kan du hjælpe dig selv meget, hvis du får elektrikeren til at installere Schuko stik, ved de hvidevarer, der er født med en stikprop. Det gør det nemmere for dig, hvis du skal skifte opvaskemaskinen eller ovnen, da du så selv kan udføre opgaven.
Opvaskemaskine, ovn og køleskabe er ofte de enheder, der bliver leveret med en Schuko stikprop.
Skal du sikre dig den bedste pris på dine nye elinstallationer, når du renovere køkkenet? Så få 3 uforpligtende tilbud ved 3byggetilbud.dk