You are currently viewing HPFI relæ – Er din fejlstrømsafbryder lovlig?

HPFI relæ – Er din fejlstrømsafbryder lovlig?

Har du ofte tænkt, hvad fejlstrømsafbryderen – eller HPFI-relæ, som mange kalder den – egentlig gør? Så er du ikke den eneste.

Mange tror fejlagtig, at den er til at afbryde strømmen i dit hus. Dog er HPFI’en en af de vigtigste sikkerhedsfunktioner i din elinstallation.

Men er du sikker på, at din fejlstrømsafbryder er lovlig og virker? Med 3 simple step, kan du sikrer dig, at din fejlstrømsafbryder er lovlig.

Er din HPFI relæ lovlig? – 3 simple step!

Step 1: Find din tavle og din fejlstrømsafbryder

Rigtig mange ved allerede i forvejen, hvor der strøm til huset bliver forsynet fra, og ofte er det her, du skal finde din fejlstrømsafbrydere. Der kan være flere HPFI-relæer i en installation, men i de langt de fleste, er der en eller to. De kendes nemmest ved, at de er udstyret med en “test-knap”. Galleriet herunder indeholder eksempler på eltavler og fejlstrømsafbrydere.

Step 2: Hvilken strøm udløser din fejlstrømsafbryder ved?

Tager du en dybere kig på din fejlstrømsafbryder, skal du starte med at kigge efter udløserstrømmen. På nogle modeller er det opgivet ved In og andre står der bare et tal.
Har du opgivet 30mA eller 0,03 Ampere, på din fejlstrømsafbryder, er det enten en HFI eller HPFI.
Står der derimod 300mA eller 0,3A, er din fejlstrømsafbryder med stor sadsynlighen ikke lovlig. Du bør derfor kontakte en elektriker for udskiftning eller få 3 tilbud lige her

HPFI Mærkning

Step 3: Er det en HPFI eller HFI jeg har?

For at se, om din fejlstrømsafbrydere er en HPFI eller HFI, skal du tjekke symbolet. Enkelt, skal symbolet indeholde begge typer bølger som angivet på billedet her, hvis fejlstrømsafbryderen er monteret i en ny installation eller er blevet udskiftet. Har den begge bølger er det en HPFI afbryder du har. Har billedet kun den øverste bølge, er den kun lovlig, hvis det er en ældre installation. Dette er så en HFI.

Stadigvæk itvivl? Send et billede af din fejlstrømsafbryder, og jeg vil hjælpe dig
Click or drag a file to this area to upload.
Er din fejlstrømsafbryder ikke lovlig? Så få den skiftet

Hos 3byggetilbud.dk kan du få tilbud fra 3 elinstallatør, og derved sikre dig den bedste pris på udskiftning af fejlstrømsafbryder

Hvad er forskellen på HFI og HPFI?

Rigtig mange tror kun, der findes HFI og HPFI. Men faktisk findes der også en FI-afbryder. FI-afbryder er de første fejlstrømsafbryder, og er i dag ikke lovlige i boliginstallationer. De er ikke så følsomme overfor fejlstrømme, og vil derfor koble langt senere ud end HFI og HPFI afbrydere. Du vil derfor ved en FI-afbryder kunne risikere at få stød, ved små fejlstrømme i din installation.

Forskellen på HFI og HPFI afbryder er, hvordan du sikrer dig mod fejlstrømme i elektronik.

Vores hjem indeholder mere og mere elektronik, hvor der dannes såkaldte pulserende fejlstrømme. Disse bliver kun ”opdaget”, hvis du har en HPFI afbryder.

Men er HFI afbryder lovlige?

Ja, til dels er de. Har du allerede en HFI afbryder installeret i en ældre bolig, er denne stadigvæk lovlig. Skal du derimod have din fejlstrømsafbryder udskiftet, eller er hele dit hus nyere, skal der være en HPFI-afbryder.

Virker din fejlstrømsafbryder?

Fejlstrømsafbryder
Fejlstrømsafbryder, hvor der ved den røde streg står testes halvårigt, og den røde firkant indikere fejlstrømsafbryderens testknap

Har du nogensinde trykket på den lille testknap, på din HPFI afbryder? Hvis svaret er nej, er du ligesom de fleste andre. Derfor er der en god grund, til at følge med. For virker din HPFI ikke, har du en farlig elinstallation.

Men hvad er anbefalingerne egentlig til test? Normalt siger man, at fejlstrømsafbryderen skal testes hver halvår. Man hører ofte anbefalingen, at man tester ens fejlstrømsafbryder, når uret sættes frem eller tilbage. Dog, er der fabrikanter der har andre anbefalinger – eksempelvis findes der mærker, der bør testet hver måned. Du kan ofte læse på fejlstrømsafbryderen, hvor tit den skal testes.

Har du en gammel fejlstrømsafbryder, bør du overveje at få lavet en professionel test. Det er en mere avanceret test, der skal sikre, at den leve op til kravene for fejlstrømsafbrydere.

Er din fejlstrømsafbryder ikke lovlig? Så få den skiftet

Hos 3byggetilbud.dk kan du få tilbud fra 3 elinstallatør, og derved sikre dig den bedste pris på udskiftning af fejlstrømsafbryder

Spørgsmål? Send dem endelig til mig

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.