You are currently viewing Hvordan monteres hvidevarer og må man selv?

Hvordan monteres hvidevarer og må man selv?

Jeg har fået mange spørgsmål omkring tilslutning af hvidevarer, og om man må selv. Svaret er ikke 100% entydig, da det afhænger af, hvordan enheden bliver tilsluttet. Hvis du selv må montere enhederne, er der stadigvæk krav, du skal overholde.

I dette indlæg vil jeg beskrive de mest stillede spørgsmål, og komme med de krav der er til tilslutninger. Derudover vi jeg besvare andre generelle krav omkring de enkelte hvidevarer.

Hvidevare tilslutning
Tilslutning af opvaskemaskine i dåse

Montering af hvidevarer – må man selv tilslutte hvidevarer?

Det korte svar på ovenstående spørgsmål er – måske. Hvorfor så måske? Om du må tilslutte hvidevarer afhænger af både din installation og hvilke type hvidevarer, du ønsker at tilslutte. Regler siger, at du gerne selv må tilslutte brugsgenstande, hvis de er forsynet med en stikprop og tilsluttes til en stikkontakt. Dette gælder både 1-faset stikprop og 3-faset stikprop (kraftstik). En god huske regel er, at du gerne selv må montere hvidevarerne, hvis det kan gøres uden værktøj.

Et eksempel på en installation, hvor du ikke selv må installere hvidevarer, er hvis du skal montere enheden i en dåse eller komfurudtag. Rigtig mange kraftinstallationer, som komfur, ovne, kogeplader og til dels vaskemaskine og tørretumbler installeres og afsluttes i en dåse eller komfurudtag. Du må i disse situationer ikke selv montere dine hvidevarer. Et eksempel på en dåseinstallation kan ses på billedet til højre.

Komfur og kogeplader bruger ofte så meget strøm, at de bruger 2 eller 3 faser. Derfor leveres de ofte uden ledning eller blot med en ledning uden stik. Her må du under ingen omstændigheder selv montere enheden. Derimod leveres vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine, ovne og emhætter ofte med et Schuko stik. I disse tilfælde må du gerne selv installere enhederne, hvis de kan tilsluttes direkte i en stikkontakt.

Hvornår må du så selv montere hvidevarer?

  • Du må selv installere hvidevarer, hvis de forsynes med en stikprop, og installation kan foretages i en stikkontakt
  • Du må ikke montere hvidevarer, der skal monteres i en dåse eller komfurudtag
  • Du må ikke montere hvidevarer med stikprop, hvis de skal monteres i en dåse eller komfurudtag
Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere

Mangler du hjælp til installation af hvidevarer? Så få 3 uforpligtende tilbud på installation og/eller montering af dine nye hvidevarer

Hvad skal du sikre dig, ved tilslutning af en hvidevare i en stikkontakt?

Schuko stikprop
Schuko stikprop

Rigtig mange brugsgenstande – og her under også hvidevarer –  leveres idag med et Schuko stik. Det betyder, at når du tilslutter brugsgenstanden til et dansk stik, føres jordforbindelsen ikke med over. Det kan betyde, at der kan opstå en spændingsforskel mellem hvidevaren og jord. Det vil du ofte kunne mærke, hvis du rører kabinettet på en vaskemaskine, tørretumbler eller en anden hvidevarer, hvor du vil få et lille rap over fingrene. Det er derfor vigtig, at du sikrer dig, at jordforbindelsen føres med over. Her skal du enten have installeret en Schuko eller pinjord stikkontakt, skifter stikprop til en dansk stikprop eller blot anvender en adapter fra den kombinerede Schuko/pin jord stikprop til et dansk stik.

Du skal derfor sikre dig at:

  • Jordforbindelsen føres med over ved installationen
  • At installationen er korrekt udført

Hvem skal montere hvidevarer?

Alt efter, hvordan installationen er, kan du i nogen tilfælde selv installere dine hvidevarer. Lever du ikke op til de før beskrevne krav, skal du enten have en hvidevaremontør eller en autoriseret elinstallatør til at installere dem for dig. Er installationen lavet efter almindelige forskrifter, og dåserne let tilgængelige, vil det ikke tage lang tid at montere hvidevarerne. Derfor er det begrænset, hvad det vil koste. Set i bakspejlet af, hvilke økonomiske konsekvenser en fejlmontage kan have, vil det ofte være dumt at spare de omtrent 400-500 kr. det koster at få monteret en enhed.

Ofte kan du, hvor du køber dine hvidevarer få et samlet tilbud på hvidevarerne, levering og montering.

Hvad kan der ske ved fejl montage?

En fejlmontage kan have mange konsekvenser. Konsekvenser kan være alt fra en defekt vaskemaskine, tørretumbler eller ovn til mere alvorlige skader på hus, mennesker og dyr. Vælger du selv om montere en ovn, og dette ikke gøres efter forskrifterne, vil der opstå en brandfare. Samtidig kan der ved en løs forbindelse ligeledes opstå en brandfare.

Er du uheldigt at bytte rundt på ledningerne, kan du risikere at sende 400 volt ind på dele, der maksimalt kan tåle 230 volt. Det betyder, at enheden brænder af, og er derfor værdiløs. Byttes der rundt på beskyttelsen, kan du risikere at sende spænding ud på de metalliske dele. Derved kan der opstå en fare for direkte berøring, hvilket kan have store konsekvenser for mennesker og dyr, hvis de rører ved enheden.

Roder du med elinstallationer, du ikke selv må, kan du risikere, at forsikringen ikke dækker, hvis uheldet er ude. Det kan i sidste ende blive rigtig dyr, hvis konsekvenserne er skader på mennesker, dyr eller bygninger. Jeg vil derfor altid anbefale ikke at rode med elinstallationer. Der er så mange scenarier der kan gå galt, og som i sidste ende kan have store konsekvenser.

Hvad er konsekvenserne?

  • Hvidevaren brænder af ved fejlmontage
  • Beskyttelsen er ikke intakt, og der er risiko for stød ved berøring af enheden
  • Brandfare ved forkert montering eller løs forbindelse
[bibblio style=” bib–row-3 bib–white-label bib–wide bib–title-only” query_string_params=e30=]

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.