You are currently viewing Luft til vand varmepumpe – Hvad bør jeg overveje?
Heat pump

Luft til vand varmepumpe – Hvad bør jeg overveje?

Har du et olie- eller gasfyr, bør du overveje at udskifte det til et mere miljøvenlig alternativ. Her kunne en luft til vand varmepumpe være et godt svar, på din næste varmeløsning. En luft til vand varmepumpe anvender den varmeenergi, der er i luften og omdanner den til varme i dit hjem. Samtidig er den ofte billigere i drift end mange andre løsninger!

Luft til vand varmepumpe pris

Prisen på en luft til vand varmepumpe kan hurtig forskrække de fleste, og dermed vælger man en anden løsning. Man skal dog huske på, at er luft til vand varmepumpe, med stor sandsynlighed, vil nedsænke ens varmeomkostninger, og være tjent hjem i løbet af få år. Hvor meget du kan spare afhænger i første omgang af, hvad din nuværende varmekilde er.

Ofte kan en luft til vand varmepumpe tjene sig selv hjem i løbet af 5 år. Det er dog mange ubekendte faktorer, der gør du kan have en kortere eller længere tilbagebetalingstid.

Vil du investere i en luft til vand varmepumpe, skal du regne med en pris på mellem 80.000 og 100.000 kr. inkl. Montering.

Luft til vand varmepumpe test

Vand til luft varmepumpeDer findes rigtig mange test af luft til vand varmepumper, og udvikling af nye varmepumper går hurtig. Derfor kan det også være svær at sammenligne modellerne. Dog findes der 3 mærker, jeg vil fremhæve. De er efter min mening blandt de bedste på markedet. Det er Metro Therm, Vølund og Bosch, der alle har en høj SCOP-værdi, og derfor er yderst effektive. Samtidig er kvaliteten i top, og du kan forvente en lang levetid.

Skal du vælge en luft til vand varmepumpe skal du derfor vælge en ud fra dine behov. Har du behov for god ydeevne, bør du ofre de få tusinde kroner ekstra det koster, da det i den hurtig tjener sig hjem i den besparelse, som du vil opnå på varmeregningen.

Få 3 tilbud på varmepumper - Gratis!

Få hjælp til installation af din luft til vand varmepumpe. Få her 3 helt uforpligtende tilbud på installation af ny varmepumpe

Luft til vand varmepumpe radiator og gulvvarme

Effektivitet en af en luft til vand varmepumpe kan variere meget, alt efter om du har radiator eller gulvvarme. Har du gulvvarme, vil du have en bedre effektivitet, da vandets temperatur skal være lavere, end hvis det skulle varme en radiator op.

Har du et hus med radiatorer, kan du risikere, at du skal udskifte nogle af dine radiatorer til en større model, da en varmepumpe ikke leverer samme fremløbstemperaturer som andre opvarmningskilder gør. Derfor er det en god idé at rådføre dig med din håndværker eller rådgiver før, du køber din luft til vand varmepumpe.

Luft til vand varmepumpe størrelse

Når man skal vælge en varmepumpe størrelse, findes der en tommelfingerregel, der siger 40 W pr. m2. Det betyder, at har du et hus på 140 m2., skal du have en luft til vand varmepumpe på

    \[40*140=5600 [W] = 5,6 [kW] \]

Derved skal du have en varmepumpe på minimum 5,6 kW – et eksempel kunne være en 7 kW varmepumpe.

Størrelse på en luft til vand varmepumpe bør vælges ud fra flere faktorer. Har du et velisoleret hus med gulvvarme og som samtidig er rimelig tæt, skal du vælge en mindre model, end hvis du har et gammel hus, der ikke er særlig isoleret og samtidig har utætheder.

Du bør derfor få foretaget en varmeberegning før en varmepumpe vælges, hvis du skal være mere sikker en overstående tommelfingerregel. Dette kan montøren, der skal installere en varmepumpe ofte gøre.

Montering af luft til vand varmepumpe

Montering af luft til vand varmepumpe er som alle andre varmepumper et arbejde på et trykbåren anlæg. Derfor skal denne opgaves udføres af professionelle håndværker for at sikre, at installationen udføres efter de gældende regler. Samtidig er kølemiddel giftig, og skal derfor ikke slippes ud i naturen.

Du kan muligvis godt selv forberede dele af installationen, men jeg vil anbefale dig at aftale det med din håndværker, så i er sikker på, at det bliver gjort i overensstemmelse med hans fremgangsmåde.

Få 3 tilbud på varmepumper - Gratis!

Få hjælp til installation af din luft til vand varmepumpe. Få her 3 helt uforpligtende tilbud på installation af ny varmepumpe

Luft til vand varmepumpe forbrug

En Luft til vand varmepumpe anvender el, og har du den som din primære varmekilde, kan du få nedsat elafgift. Du kan læse mere om nedsættelse af elafgift ved skat.dk.

Kigger vi på, hvor meget varme du anvender pr. m2 hvert år, så har jeg fundet nogle gennemsnit tal her under.

 • Et gammelt hus med dårlig isoleringsgrad: 125 kWh pr. m2.
 • Et nyere hus med okay isoleringsgrad: 113 kWh pr. m2.
 • Et nyt hus med god isoleringsgrad: 75 kWh pr. m2.

Hvis vi har et hus på 150 kvadratmeter, skal vi altså bruge

Gammelt hus:

    \[150 [m^2]*125 [\frac{kWh}{m^2}]=18.750 [kWh] \]

Nyere hus:

    \[150 [m^2]*113 [\frac{kWh}{m^2}]=16.950 [kWh] \]

Nyt hus:

    \[150 [m^2]*75 [\frac{kWh}{m^2}]=11.250 [kWh] \]

Bemærk: Overstående er varmebehovet og ikke den krævede elforbrug. Det er her vores SCOP-værdi kommer ind i billedet. Har vi en varmepumpe med en SCOP-værdi på 3, anvender vi ca. 1/3 af den nødvendige varmebehov fra elnettet.

Gammelt hus:

    \[\frac{18.750 [kWh]}{3}=6.250 [kWh] \]

Nyere hus:

    \[\frac{16.950 [kWh]}{3}=5.650 [kWh] \]

Nyt hus:

    \[\frac{11.250 [kWh]}{3}=3.750 [kWh] \]

Overstående er et eksempel, og der er derfor anvendt gennemsnitlige tal. Du kan derfor risikere både at have en højere eller lavere forbrug, alt efter, hvordan dit hus er.

Dette indlæg har 1 kommentar

 1. Thomas

  Hej,

  Vi er ved at indhente tilbud på en varmepumpe Luf til luft til vores sommerhus. Sommerhuset er temmelig dårlig isoleret og på 55m2.

  Vi er i tvivl om det skal være den en eller anden model.

  1. Varmekapacitet (min./nom./maks.) kW 1,3/2,8/4,7

  2. Varmekapacitet (min./nom./maks.) kW 1,4/4,0/5,2

  På forhånd tak for jeres svar.

  Mvh
  Thomas

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.