You are currently viewing Hvordan køber man et hus uden ejendomsmægler?

Hvordan køber man et hus uden ejendomsmægler?

Kan man købe et hus uden en mægler? Ja – det kan man, men der er både fordele og ulemper for jer. Ofte, hvis man skal finde et nyt hus, går man ind til en ejendomsmægler og ser, hvad der er i udbud. Her bliver du præsenteret for udbuddet i dit område. Men, der er med garanti andre huse i dit område, der er til salg. Husene kan sælges privat, ligge som et skuffesalg ved en ejendomsmægler eller være på vej til salg.

Kan du opfange huset før det ryger officielt til salg, kan du måske opnå nogle fordele for dig som køber.

Hvordan finder jeg et hus?

Huse, som ikke er til salg igennem en ejendomsmægler er ofte ikke fremvist på samme måde som ved ejendomsmægleren. Du skal altså ofte søge lidt mere for, at finde husene. Samtidig er der også sælgere, der er gode til at reklamere for huset, og du vil hurtig finde det på sociale medier – eksempelvis på Facebook.

Hvis du vil søge efter huse, der sælges uden om ejendomsmægler, findes der 3 rigtig gode kilder.

Dit netværk: Dit netværk er måske det allervigtigste. Hvis du snakker med venner, familie og andre i netværket om, at du kigger efter et hus, så vil du måske hurtig nå den rette person, der sælger lige præcis det hus, du drømmer om. Så tøv endelig ikke med at fortæl om, at du gerne vil finde et hus!

Facebook og sociale medier: Søg i lokalgrupper på Facebook, og hold øje med opslag om hus salg. Mange der sælger huse uden om mægler lægger et opslag op i den lokale Facebook gruppe.

Forhør i lokalområdet: Bor du i området, du gerne vil købe hus, så forhør dig ved folk, om de kender en, der måske vil sælge sit hus. Denne måde læner sig meget op af fremgangsmåden med ens netværk, men det er utrolig vigtig!

Jeg har fundet en, der sælger sit hus, hvad så?

Har du fundet et interessant hus? Så få aftalt en fremvisning af huset. At se huset på billeder sammenlignet med virkeligheden er 2 vidt forskellige ting. Du kan enten blive positiv overrasket, eller opdager du, at huset ikke er som forventet. Kom ud og se huset, oplev omgivelserne og se, om du kan se dig selv i huset – og især området, hvis du ikke allerede kender det.

Hvordan forhandler jeg en pris?

Er huset lige dig? Så skal i have en pris forhandlet. Der findes forskellige måder at gøre det på, men blandt andet de to:

  1. Forhandle en forhåndspris før tilstandsrapport er udarbejdet.
  2. Forhandle prisen efter en tilstandsrapport er udarbejdet

Har huset endnu ikke fået udarbejdet en tilstandsrapport (herunder, elinstallationsrapport og energimærke), så overvej at sæt jeg sammen og find en pris ud fra at huset storset ingen problemer har. Herved kan i se, om i er langt fra hinanden. Er i tæt på hinanden kan i få udarbejdet en tilstandsrapport, hvorefter i kan justere prisen, hvis større fejl og mangler opdages.

En anden måde er, at man får udarbejdet tilstandsrapporten, hvorefter i finder prisen. Her ved i, hvad i har af fejl og mangler.

Når du forhandler en pris, så hav dine argumenter i orden for, hvorfor du mener, du skal have den til den pris du har i hovedet. Du kan ofte hente flere tusinde kroner i ren forhandling. Er der større mangler, så nævn dem, da de vil blive en udgift for dig på et senere tidspunkt. Når du forhandler, så husk også, at sælger allerede har sparet pengene fra en ejendomsmægler, hvilket måske kan være din fordel, når det kommer til prisen.

Er i blevet enig om prisen, er den sidste step at få udarbejdet papirerne.’

Hvilke papirer er nødvendig ved et huskøb?

Når alt det praktiske er i orden, er det kun at få udfyldt og underskrevet de nødvendige papirer for, at huset kan blive dit.

De papirer du skal have udarbejdet er en købsaftale og et skøde. Det skal normalvis enten gøres af en ejendomsmægler eller en advokat. Det er sælgeren, der skal stå for at få udarbejdet papirerne.

Er papirerne udarbejdet, skal de underskrives, og du kan herefter kalde dig boligejer.

Hvad er en købsaftale?

En købsaftale, er et dokument, der beskriver, hvilket forhold der er gældende ved boligen, prisen i er blevet enige om, hvad der indgår i handlen og hvornår overtagelsen skal finde sted. Det er jeres sikkerhed mod, at alt de i har aftalt er skrevet ned, og hvis i på et senere tidspunkt skal blive uenige om noget, skal i kunne finde det i jeres købsaftale.

Hvad er en skøde?

Et skøde skal udarbejdes for at registrerer en ny ejer af en bolig. Selve skødet indeholder de basale oplysninger om hus og grunden, hvorefter den indsendes til tinglysning elektronisk.

For at overtage et hus, skal begge dele udfyldes og indsendes.

Skal jeg have en ejerskifteforsikring?

En ejerskifteforsikring bruges til at sikre sælgeren af ejendommen. Sælgeren har ansvaret for skader og mangler på boligen, der var før salget blev gennemført. Denne ansvar har sælgeren i de efterfølgende 10 år.

Vælger sælgeren at finde en ejerskifteforsikring, kan sælgeren blive fritaget for dette ansvar. Det er så op til køberen at acceptere den ejerskifteforsikring, som sælgeren har fremlagt. Vælger køberen at afvise ejerskifteforsikringen, vil køberen stå med ansvaret for eventuelle skader. Køberen kan også finde en alternativ til den valgte ejerskifteforsikring, der passer bedre til køberens behov.

Når en ejerskifte er fundet, skal sælgeren betale halvdelen af deres egen fremlagte ejerskifteforsikring. Det betyder, at finder køber en dyrere eller billigere, skal sælgeren stadigvæk betale halvdelen af det beløb, som de selv fremlagde.

Nu er alt det praktiske arbejde færdiggjort

Så er det bare at afvente og glæde dig til at du skal overtage huset! Held og lykke og tillykke med købet.

Dette indlæg har 4 kommentarer

  1. Naja Brammann

    Et fantastisk og informerende skriv. Virkelig gode informationer til en førstegangs køber.

    Skal man have en advokat til at udarbejde en købsaftale? Og skøde.

    1. Claus Hansen

      Hej Naja

      Ikke nødvendigvis, men jeg vil helt klart anbefale det, da det ellers kan give større problemer.

  2. A.M. Bidstrup

    goddag, jeg har mulighed for at købet et sommerhus udenom mægler, men at jeg som køber står for papirtingene. Hvad skal jeg sørge for og opmærksom på ? Bedste hilsner A. M. Bidstrup

  3. A.M. Bidstrup

    Jeg har mulighed for at købe et sommerhus uden mægler. Fik at vide jeg skulle sørge for det papirmæssige.
    Hvad ska jeg gøre papirmæssigt, være opmærksom på, sørge for, rapporter mv.?

    Venlig hilsen A.M. Bidstrup

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.