Lysstyring med bevægelsessensor – Spar på el forbruget!

Lysstyring med bevægelsessensor – Spar på el forbruget!

Rigtig mange vælger at montere bevægelsessensor på deres udendørsbelysning, så det kun tænder, hvis der kommer en bil eller en person ind i området. Det at installere bevægelsessensor på ens belysning indebærer mange fordele. Først af alt, så lyser dit belysning kun, hvis det er nødvendigt. Det betyder, at du har et mindre energiforbrug, og derved en mindre elregning. Samtidig sikre du dig, at dine lyskilder lever længere, da de ikke står og brænder 10 timer dagligt, men måske kun 5 timer. Det forlænger altså levetiden med 100% i dette tilfælde. Det er dog langt fra kun den udendørsbelysning, som er en fordel at have bevægelsessensor på. Det er faktisk mange steder i hjemmet, hvor det er en stor fordel, og du kan på den måde danne et mere fleksibel belysning.

Pir sensor monteret på badeværelse
Pir sensor monteret på badeværelse

Indendørs bevægelsessensor

Det bliver mere og mere udbredt, at anvende bevægelsessensorer indendørs. Det bliver blandt andet meget anvendt i entre, gangarealer, bryggers, walk-in-closet og garager, hvor man ikke opholder sig længere tid af gangen. Det er med til at sikre, at lyset slukkes, og samtidig tænder det automatisk, hvis man kommer ind i rummet med hænderne fyldte. LK’s har en vejledning til bevægelsessensor, som du kan læse mere om her.

Der findes et stort udvalg af indendørs bevægelsessensor, hvor flere af dem kan anvendes i Fuga materiel. Jeg vil prøve at komme ind på flere forskellige modeller i forskellige prisklasser.

Fuga Pir Sensor og sensor til Fuga dåser

LK Fuga Pir Sensor 90 graders

En meget traditionel Pir sensor fra LK, som har en synsvinkel på 90 grader. Den er meget velegnet til rum, hvor man ikke opholder sig længere tid af gangen – eksempelvis gangarealer, bryggers eller gæstetoiletter. Sensoren har derudover en tænd og sluk knap, hvor du kan overstyre sensorens funktion.

Denne Pir sensor er meget nem at installere, hvilket betyder, at det ikke tager lang tid. Dog kræver den en nul, hvilket betyder, at den ikke altid kan erstatte en afbryder. Du må ikke selv installere eller udskifte denne bevægelsessensor, og du skal derfor have fat på en autoriseret elinstallatør.

Pir sensoren har indstillingsmuligheder som timer, der bestemmer hvor længe lyset skal brænde efter, den ikke har registreret bevægelse. Den har ligeledes indstilling af følsomhed og lysniveau. Lysniveauet bestemmer, hvor mørkt det skal være før den tænder.

Hvis det er et rum, hvor du ikke skal opholde dig længere tid af gangen, så er denne PIR sensor det helt rigtige valg.

LK Fuga Pir Sensor 180 graders

Denne Pir er meget velegnet til gennemgangsrum, hvor du ikke opholder dig længere tid af gangen, men også opholdsrum kan den anvendes i. Dog vil jeg ikke anvende den i rum som stue, køkken og soveværelser, men mere hobbyrum og aktivitetsrum.

Pir sensoren er lige som den forrige nem at tilslutte, men det kræver dog stadigvæk en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaven for dig. Bevægelsessensoren fås i to forskellige typer, hvor den ene kræver en nul-leder, imens den anden ikke gør (250R). Derudover har man mulighed for at afblænde enten den højre eller venstre del, og derved sigte synsvinkel mod et område.

Der er forskellige muligheder for indstilling af PIR-sensoren. Blandt andet dækningsområde (Højre, venstre eller begge), følsomhed, lysniveau og timeren.

En af disse PIR-sensor er velegnet, hvis du har behov for 180 graders synsvinkel, og 250R modellen er velegnet, hvis du ikke har en nulleder, der hvor du ønsker at installere sensoren.

Find de forskellige PIR sensor fra LK

Find den Pir-sensor du mangler ved Elvvs.dk, som ud over deres gode priser tilbyder prismatch. Det betyder, at hvis du finder et produkt billigere andre steder, så matcher de prisen, og giver yderlig 5% rabat. Derved sikre du dig nettets bedste pris. Læs mere om deres prismatch her!

Find udvalget af lysdæmper her!

 

Bevægelsessensor 180 graders til indbygning

Den sidste til indbygningsdåser er en, der passer i Fuga dåser, men som ikke kommer fra LK af – derimod Servodan. Det er velegnet til de fleste steder, og kan dække op til 20m2. Det er muligt at indstille timer og lysniveau på den.

Det er lige så nemt at installere den sensor, men samme regler som de to forrige gælder, og derved skal du have en autoriseret elinstallatør til at montere den for dig.

Du skal vælge den sensor, da det er en pæn bevægelsessensor, der passer ind de fleste steder, og den er meget velegnet til rum fra gang til hobbyrum.

her!

Bevægelsessensor til loftmontage

Der findes også bevægelsessensor, der kan monteres direkte på loft eller planforsænket i loft. Fordelen ved loftmonteret sensor er, at de ofte kan dække 360 grader, og derved kan de dække det meste af et rum. Ulemper er dog, at der ofte skal trækkes en ny installation til disse sensor.

Servodan PIR Sensor 360 graders

Denne bevægelsessensor fås i to forskellige modeller – en standard, hvor den kan styre lyset og en light/ventilation model, hvor den kan styre lyset og ventilation. Jeg vil dog ligge fokus på standard modellen.

Denne 360 graders bevægelsessensor er meget velegnet til større aktivitets og hobbyrum, hvor du gerne vil spare på energi, når rummet ikke anvendes. Sensoren kan placeres midt i rummet og dække et område på op til 140 kvadratmeter. Det er muligt at indstille lysniveau og timer på Pir sensoren.

Du skal vælge denne bevægelsessensor, hvis du ønsker et rigtig stor dækningsområde. Du finder denne bevægelsessensor ved Elvvs.dk ved at klikke her!

Minilux Sensor Pir

Dette er endnu en Servodan bevægelsessensor, der har et elegant design. Den fylder ikke meget, da den er til indbygning i loftdåser, og dermed er planforsænket i loft.

Bevægelsessensoren har ikke den største dækning, og kan dække op til ca. 20 kvadratmeter. Den har desuden flere forskellige indstilling, hvor du blandt andet kan anvende den som almindelig PIR, eller ved at du tænder lyset med et tryk, og bevægelsessensoren så automatisk vil slukke lyset, hvis der ikke registreres bevægelser i en tid. Du skal have en elinstallatør til at installere denne bevægelsessensor for dig, men du vil med sikkerhed for glæde af den i fremtiden.

Du kan finde denne bevægelsessensor her.

JO-EL 360 bevægelsessensor

Dette er måske markedets billigste 360 graders bevægelsessensor. Denne 360 grader bevægelsessensor er meget anvendelig i entre og gange, hvor der er mange døråbninger forskellige steder fra. Du kan, som med de andre også, indstille lysniveau, så lyset kun tænder, når det er nødvendig, og du kan indstille timeren mellem 10 sekunder og 15 minutter, som bestemmer, hvor længe der skal gå før, lyset slukket ved ingen bevægelse i området. Bevægelsessensoren kan dække en område på 7,6 meter i diameter, og er derfor velegnet til mindre rum.

Du må ikke selv installere denne bevægelsessensor, og skal derfor have fat i en elinstallatør. Dog må du gerne selv købe den. Du finder den ved Elvvs.dk og kan gå til produktet ved at trykke her.

Få tilbud på etablering af bevægelsessensor

Få 3 tilbud på at få udført installation og monteret en bevægelsessensor på dit belysning. Du kan få 3 tilbud på opgaven, og du kan frit vælge mellem alle 3 tilbud, eller du kan vælge at afvise alle 3.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Udendørs bevægelsessensor

Udendørs anvender man ofte bevægelsessensor ved gangstier, indkørsler og carporte. Det er dog lidt andre bevægelsessensor man anvender udendørs end indendørs, da de skal kunne modstå vind og vand. Jeg vil tage et kig på to forskellige udendørs bevægelsessensor.

Servodan Minilux Pir sensor 200 graders

Denne PIR-sensor er min egen favorit. Den er nem at montere og nem at opsætte. Denne er velegnet til de fleste opgaver udendørs, hvor den har en detekterings områder på 200 grader og en rækkevidde på op til 14 meter. Sensoren har forskellige indstillingsmuligheder, som Lux, timer og følsomhed. Lux er lysniveauet, hvor den skal aktivere, det vil sige, at den ikke aktivere i dagslys. Timer er hvor længe den skal være tændt efter den ikke registre bevægelse mere. Følsomhed er hvor langt væk du skal, før den ikke registrere dig mere.

Du skal købe denne sensor, hvis du vil have kvalitet, og gerne vil have en sensor der holder i lang tid. Denne bevægelsessensor fås i både hvid og antracit, og fås ved Elvvs.dk. Du finder den her.

JO-EL Bevægelsessensor 150 graders

Dette er nok bevægelsessensorernes discount-model, men er en ganske udmærket model. Dog ikke på samme niveau som Servodans modeller. Dette er en meget lille sensor, og der er også kun plads til et kabel i den. Kabel skal desuden føres ind fra bunden af, hvilket er en ulempe, da det så bliver synlig.

Sensoren fås ved Elvvs.dk til en rigtig billig pris! Du finder den lige her(https://www.elvvs.dk/p/jo-el-bevaegelsesmelder-150gr-820362-l-17064/)!

Placering af bevægelsessensor

Det er ikke lige meget, hvor du placere en bevægelsessensor. Først virker de bedst, hvis man går lidt skrå ind mod dem, og du skal derfor ikke placere dem midt på en gang areal, men en hjørneplacering er bedre. Da sensor måler på varmeændringer, kan de altså blive påvirket af varmekilder, og du bør derfor ikke placere dem tæt på radiatorer ol. Da det ville kunne påvirke, at sensoren tænder lyset på forkerte tidspunkter.

360 graders bevægelsessensor placeres bedst i midten af rummet, eller hvis rummet er aflang, og der skal anvendes flere, så placeres de således, at der er omtrent dobbelt afstand mellem sensorerne set i forhold til afstanden mellem væg og sensor. Afstanden skal dog ikke overstige den maksimale afstand, de kan detektere.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.