Hvad koster en elektriker, og hvad tager en elektriker i timen? Det er et spørgsmål jeg høre rigtig mange gange. Svaret er langt fra så simpel, da priserne varirer alt efter, hvilken landsdel du bor i. Jeg vil dog prøve at hjælpe dig lidt på vej.
Hvad tager en elektriker i timen?
Alt efter, hvilken landsdel du bor i, svinger timepriserne for en elektrikersvend fra 400-600 kr. eksl moms. Ofte er priserne i København højere end en elektriker i det sønderjyske. Udover timeprisen, kan der tillægges forskellige former for tillæg. Flere virksomheder kører med et servicevognstillæg, på måske 20-50 kr. i timen. Dette tillæg dækker så over udgifter til servicevognen, samt lageret i vognen. Ofte har elektriker de mest gængse elmateriel i bilen, som stikkontakter, kabel og dåser. Derfor kan de ofte løse de mest almindelige opgaver.
Hvad koster en lærling?
Opgaver kan kræve, at der skal to personer til at udføre det, og her kan en lærling ofte være en mulighed. Fordelen ved en lærling er, at personen ikke koste det samme som en svend. Derfor vil personen ofte være 100-200 kr. billigere i timen for dig. Dog kan det ikke forventes, at lærlingen arbejder lige så hurtig som svenden, og de skal også have instruktioner, da de stadigvæk er ved at lære, hvordan man arbejder som elektriker.
Hvordan sikrer jeg mig den billigste pris?
Der er flere ting, du kan gøre for at sikre den bedste og billigste pris. Jeg vil herunder komme med mine 5 bedste råd.
1. Få tilbud på større opgave
Ofte kan du spare rigtig mange penge ved at få tilbud fra forskellige elektriker på en opgave. Priserne kan variere meget, og du kan derfor gå efter den billigste, eller måske den du føler dig mest tryg ved.
En anden måde, hvorpå du kan få tilbud er ved at anvende 3byggetilbud.dk, der er en tilbudsportal, hvor du får tilbud fra op til 3 elektriker på opgaven.
2. Beskriv opgaven så præcis som muligt.
Beskriver du din opgave så præcis som muligt, har en elektriker mulighed for at forbederede sig bedst muligt. Det kan være, at han skal have noget speciel materiel med. Hvis han på forhånd ved dette, undgår du udgifter til kørsel, for at afhente de nødvendige materiel. Send eventuelt billeder, der kan være med til at hjælpe elektrikeren.
3. Undgå at splitte dele af installationen af
Dette skal forstås, at du gerne skal aftale med elektrikeren, hvis du skal splitte noget af. Det der kan tage længst tid, er når du kommer ud til en kunde, og personen har pillet ledningerne af. Derved ved elektrikeren ikke, hvad der går til hvad, og skal derfor igang med at undersøge installationen, for at klarlægge, hvordan det hele hænger sammen. Jeg har et godt eksempel selv, hvor jeg engang skulle ud og skifte en komponent i en maskine. Personen havde demonteret den eksisterende komponent, så jeg stod med 20 ledninger i samme farver. En opgave der havde taget 30 min under normale omstændigheder, tog lige pludselig 3 timer.
4. Aftal individuel priser med firmaet
Er du en større kunde, har du ofte mulighed for at forhandle dig frem til en bedre timepris.
5. Hver behjælpelig uden at gå i vejen.
Det værste for håndværker er, når kunden står og kigger en over skulderen, så lad for guds skyld være med det. Men hver behjælpelig med, at sikre at der plads, i det område, hvor elektrikeren skal arbejde før han møder. Spørg gerne når personen møder, og der er andet du skal fjerne, for at opgaven kan udføres bedst muligt. Efter endt arbejde, kan du tage oprydningen og fjerne affaldet for elektrikeren.