You are currently viewing Indbygningsspot – Hvilke regler er gældende, og hvad skal jeg vælge?
Spot ceiling led light on white background

Indbygningsspot – Hvilke regler er gældende, og hvad skal jeg vælge?

Indbygningsspot er det vi ofte mener ved ordet spot. Indbygningsspot monteres overalt i danske hjem, og det er ikke uden grund. Loftspots til indbygning kan give et godt og jævn belysning, og er yderst brugbar i rum, hvor du arbejder eller bare kræver et godt lys. Det kan være i køkkenet, badeværelset, kontoret eller aktivitetsrummet. Samtidig er et godt belysning også nødvendig ved rengøring. I Danmark har vi udtrykket “hygge”, og her kan vi godt lide en lidt mere dæmpet belysning. Her kan spotbelysning med dæmp være en mulighed.

Installation af indbygningsspots kræves ofte udført af en autoriseret elinstallatør. Du må derfor ikke selv udføre opgaven, da det anses som en fast installation. Du har dog muligheden for at købe de spots du ønsker, men du skal passe på! Hvad skal du være opmærksom på, hvis du selv køber spotsene?

  • Skal indbygningsspot direkte i isolering?
  • Vil du have 12V eller 230V indbygningsspot?
  • Hvor skal indbygningsspot installeres?

Indbygningsspot til direkte i isolering?

Da man installerede spots før i tiden, anvendte man ofte en såkaldt safebox, der monteres ovenover spotsene, for at sikre afstanden til isolering. Idag er rigtig mange spots godkendt til direkte opsætning i isolering. Derved spares der en arbejdsgang, og samtidig en safebox. Jeg vil derfor ALTID anbefale spots der er egnet til direkte montering i isolering, da det er langt billigere i længden. En anden fordel ved installering af spots direkte i isolering er, at det ikke kræves en særlig høj indbygningshøjde. Det er derfor nemmere at installere spots i et nedsænket loft, hvor der ikke er meget frihøjde. Indbygningsspots indbygningshøjde varierer meget, og du skal derfor være sikker på, at der er plads – ellers risikerer du, at din elektriker bruger unødvendig tid på installationen eller helt er nød til at installere andre spots.

Der findes et utal af forskellige spots, og hvad man skal vælge afhænger af ens smag. Du kan både få indbygningsspot der er runde og firkantede, og samtidig fås de i adskillige farver. Har du et hvidt loft, kan hvide indbygningsspot være et oplagt valg, da de derved bliver mindre synlige. Jeg har igennem min tid som elektriker monteret mange forskellige slags spots – og jeg har en klar favorit!

Min anbefaling til indbygningsspot

Min favorit er helt klar Quick Install indbygningsspot. De er hurtige at montere, og samtidig sidder de rigtig godt og plan til loftet på grund af deres modhager, der skrues ned. Normalt er spot udstyret med fjedre til at holde spotten oppe. Fjedrene har dog den ulempe, at hvis der er noget der yder modstand ned på indbygningsspotten, kan den blive presset ned. Det er er hverken pænt eller optimalt. Derfor er deres skruemodhager en genial måde at sikre, at indbygningsspotten bliver, hvor den skal være. Samtidig er spotten IP44, og kan derved anvendes i område 2 i badeværelset.

Billige indbygningsspot?

Find Quick install indbygningsspot til en billig pris lige her!

Quick Install indbygningsspot må som sagt kun installeres af autoriseret elinstallatør, men grundet dens skrueløse klemmer og udførelse, er den nem at opsætte. Derfor bliver din regning til elinstallatøren billigere end, hvis han først skal til at installere safebox eller bøvle med billige spots med skrueklemmer, der bare tager langt længere tid at installere.

Ved anvendelse af disse spots, kan du nøjes med en indbygningshøjde på 63 mm. Dog skal du være sikker på, at der over loftet er et frirum, hvor tilslutningsboksen kan være. Tilslutningsboksen har en højde på ca. 25 mm. Så har du ca. 30mm frirum over loftet, kan du presse tilslutningsboksen ind.

Spots med lav indbygningshøjde

Har du en udfordring med plads til indbygningsspot i loftet? Så kan du vælge en spot med lav indbygningshøjde. Når du vælger spots med lav indbygningshøjde, skal du huske at tage højde for, at der skal være plads til tilslutningsboksen. Ved valg af en lav indbygningsspot, er de næsten altid velegnet til montering direkte i isolering. Hvis de ikke er det, forsvinder ideen med spotten. Spots med lav indbygningshøjde er ofte i den lidt dyre ende, men set i forhold til prisen for at ændre konstruktionen, kan det hurtig betale sig.

Når vi snakker indbygningsspot med lav indbygningshøjde, vil jeg anbefale en model fra Nordtronic. Modellen er bygget op på Quick install princippet, hvilket betyder, at den er utrolig hurtig at montere. Samtidig er spotten 12V med indbygget LED driver. Det skal forstås på den måde, at der tilsluttes 230V til indbygningsspotten, hvor efter den ved hjælp af driveren laver en 12V SELV-kreds. Det har den fordel, at du kan anvende den i badeværelse område 1, hvis tilslutningsboksen med er placeret i loftet og minimum 5 cm fra underkanten af loftet. Læs mere om det under mit indlæg omkring belysning i badeværelse.

Nordtronics Lowprofile indbygningsspot fås i både rund og firkantet model, samtidig med at den fås i forskellige farver.

Gå til forhandler af Nordtronic Low Profile indbygningsspot

LED Indbygningsspot

LED spots er blevet meget udbredt gennem de sidste år. Det skyldtes deres lave effektforbrug, og samtidig udfasning af de gamle glødepærer. Samtidig med udbredelse af LED spot, er udvikling og kvaliteten af dem forbedret væsentlig. Det betyder dog ikke, at du ikke skal kigge dig for. Der findes mange LED spots, der ikke har kvaliteten, og hvor lyset er af lav kvalitet.

Vi kan i dagligtale definere en LED spot på to måder

  1. En spot med indbygget LED lyskilde.
  2. En spot, hvor du indsætter en LED lyskilde.

Derfor kan de førnævnte spots uden problemer være LED Indbygningsspot, da du blot skal indsætte en LED pære. Der findes dog mange forskellige LED spots med faste pærer, og det åbner mange muligheder.

Små LED indbygningsspot

Små LED spots kan være brugbart mange steder – eksempelvis i hvor der er plads mangel. Små LED spots kan ligeledes anvendes til etablering af en stjernehimmel, hvilket kan skabe rigtige flotte og hyggelige omgivelser. Der findes mange forskellige typer små spots, og fælles for de fleste af dem er, at de er 12V. Det betyder også, at hvis de er IP44, kan anvendes i badeværelset område 1. Derfor kan du skabe hyggelige omgivelser omkring badekaret eller i brusekabinen.

Mini indbygningsspot
Mini indbygningsspot

En af mine favoritter mini spot er Viola spottene. Det har en ydre diameter på 33 mm, og fylder derfor ikke meget. Samtidig er de nemme at installere. Ved køb af disse spots, skal du huske en LED driver, da de er 12V. Mini spottene er med integreret ledning, hvor de blot skal sættes direkte i LED driveren med et stik, hvilket gør installationen nem. Hvis de medfødte kabellængder ikke er nok, kan der tilkøbes forlængerledninger. Mini indbygningsspot kan desuden dæmpes, hvis du tilkøber en dæmpbar LED driver.

Find Viola mini spot ved Wattoo.dk

12V indbygningsspot

12V LED indbygningssæt

12V indbygningsspot
12V indbygningsspot

En anden type installation er 12V indbygningsspot. Det bliver mindre og mindre brugt som primært belysning i loftet grundet det meget skrappe regler til lavvoltsinstallationer. Dog kan 12V indbygningsspot sagtens anvendes andre steder – blandt andet i en baldakin i badeværelset, eller i møbelsystemer.

Igen kan den førnævnte mini LED spot anvendes. Derudover findes der andre typer LED spots, som kan indbygges, og ikke fylder særlig meget. Daxtor har lavet nogle, der er virkelig flotte og elegante med indbygget LED lyskilde. Ved køb af spots og LED driver er de nemme at installere, hvor LED driveren blot tilsluttes stikkontakten.

Find dine nye 12V indbygningsspot lige her

Indbygningsspot udendørs

Skal du have installeret udendørs indbygningsspot, skal du sikrer dig, at indbygningsspottene er egnet til dette. Først og fremmest skal du sikre, at spottene har den rigtige IP-klasse. Vælger du en IP-klasse på minimum IPX4, er du godt dækket ind angående udendørs spots, og kan dermed installere dem i udhæng ol.

Samtidig skal du sikre dig, at spottene kan tåle miljøet. Ved montering af udendørs spot, er der stor risiko for korrosion, og derfor skal du vælge spots, der er beregnet til udendørs montage. En god og billige udendørs spot kan være Quick Install rustfri indbygningsspot fra Nordtronic.

Hvad koster installation af indbygningsspot

Indbygningsspot

Det kan varierer meget, hvad priser på etablering af indbygningspot koster. Alt efter hvor i landet vi befinder os, samt omstændighederne omkring udførelsen, kan priserne ligge et sted mellem 500 til 1000 kr. pr. spot. Dog har forholdene, type af spots, hvor i landet og hvor mange spot du ønsker alt sammen indflydelse på, hvad prisen er pr. spot. Derfor vil jeg anbefale dig, at få tilbud på udførelsen af opgaven fra forskellige elinstallatør, og derved vælge det bedste tilbud. Du kan eksempelvis anvende 3byggetilbud.dk, hvor du får 3 tilbud, og selv kan vælge, hvem der skal udføre opgaven. Lever tilbuddene ikke op til dine krav, kan du blot afvise dem alle.

Det er fuldstændig gratis at anvende 3byggetilbuds service!

Få tilbud på etablering af din nye spotinstallation

Nye indbygningsspot? Så få 3 uforpligtende tilbud fra autoriserede elinstallatør på udførelse af opgaven.

Regler ved indbygningsspot

Ved installation af indbygningsspot, er der som regler du skal overholde. Først og fremmest er det ikke gør det selv arbejde, og du skal dermed have fat i en autoriseret elinstallatør. Derudover skal der ved installation sikres, at fabrikantens anvisninger følges. Det betyder, at det skal sikres, at spotten må monteres direkte i isolering, og om indbygningsspottene må side, hvor du ønsker det. Der er eksempelvis skærpede krav til badeværelse- og udendørsinstallation.

Ofte stillede spørgsmål

Spotbelysning
Korrekt installation af spots

Hvordan ser en korrekt udført installation af indbygningsspot ud?

En korrekt udført spot installation, er hvor spotten er placeret efter fabrikantens anvisninger. Det betyder, at der anvendes rigtig type spotkabel (Ofte 90 grader kabel). Derudover skal kablerne ind under aflastningen i spotten, og isolering og kabel og lederne ikke være beskadige.

Må jeg selv installere indbygningsspot?

Det korte svar er nej. Du må ikke selv installere indbygningsspot, da det en del af den faste installation. Der er dog en enkelt undtagelse. Det er hvis, du har købt er færdig sæt lavvolt spot, hvor ledninger, transformer og spottene er i samme pakke. Her må du gerne selv installere spottene efter fabrikantens anvisninger. Du må ikke selv forkorte eller forlænge ledningerne. Det betyder, at sættet skal installeres som det leveres.

Få tilbud på etablering af din nye spotinstallation

Nye indbygningsspot? Så få 3 uforpligtende tilbud fra autoriserede elinstallatør på udførelse af opgaven.

Hvad er F-mærket?

F-mærket var en tidligere anvendt symbol for, hvordan spottene skulle installeres. Symbolet er idag udgået, og du skal istedet følge fabrikantens anvisninger. Før anvendte F-mærket for at vise, at materialet måtte installeres i brændbart materiel. Hvis det var F-mærke og en hat, måtte det også installeres direkte i isolering. Men som sagt er disse mærker udgået, og du skal idag installere efter anvisninger.

Hvornår anvendes safebox?

Safebox anvendes, når indbygningsspot ikke må monteres direkte i isolering. Mange spots er idag velegnet til montering direkte i isolering, og derfor er safebox ikke nødvendige. Skal du købe materiel, så tag en snak med din elinstallatør for at sikre, at dine indbygningsspot er egnet til montering i isolering. Er de ikke det, skal du have fat i en safebox.

Hvad er krav til indbygningsspot i badeværelse?

Et badeværelse er opdelt i områder. Alt efter hvilken område du ønsker installation af belysning i badeværelse, skal du leve op til forskellige råd. Læs mit indlæg omkring badeværelse belysning, hvor reglerne er beskrevet. Du finder indlægget her.

Hvor mange spot skal installeres?

Antallet af spots afhænger meget af spotsvalg, samt hvad rummet skal bruges til. Dog plejer jeg at sige, at en spot pr. 1-1,5 m2 i køkken, badeværelse og andre rum, hvor er en stor mængde lys er nødvendig. Derimod anbefaler jeg ca. 1,5-2 m2 pr. spot i stue og andre hyggerum. Samtidig anbefaler jeg altid lysdæmper på indbygningsspot, da det giver muligheden for at skabe en hyggelig stemning, når fuld belysningniveau ikke er nødvendigt.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.