You are currently viewing Badeværelsesbelysning – Ideer, regler og vejledning til det rigtige valg
luxury bathroom estate home shower

Badeværelsesbelysning – Ideer, regler og vejledning til det rigtige valg

Badeværelsesbelysning er utrolig vigtig. Du har sikkert prøvet, at stå i et halvmørkt badeværelse og barbere dig, lægge make up eller at være i bad. En af måderne hvorpå man kan få en rigtig godt belysning i badeværelse er ved at vælge de rigtige lamper. Du skal dog være opmærksom på, at der er specielle regler ved elinstallationer i badområder. Jeg vil derfor med dette indlæg forklare reglerne, komme med forslag til bad belysning og gode råd.

Der findes forskellige former for badeværelsesbelysning. Der kan installeres indbygningsspot i loftet, der kan etableres spejlbelysning, eller der kan anvendes almindelig lamper. Hvad man vælger afhænger meget af smag og behag.

Regler ved installationer i badeværelset

Lad os starte med reglerne omkring installation af lys i badeværelse. Et badeværelse med bruser og/eller badekar er delt op i områder. I hver område er der specielle krav, som skal overholdes. Derfor skal du med dit badeværelsesbelysning sikre dig, at det lever op til reglerne i det enkelte område.

Alt efter afstanden til badekar, brusehovedet eller brusenichen, kan de forskellige områder defineres. Ønsker du badeværelsesbelysning og har over 2,25 meter til loftet, er der ikke yderlig krav til belysningen, da vi her er ude i område 3. Derved kan du anvende alle typer lamper og spots der lever op til de almindelige regler.

Har du derimod under 2,25 meter til loftet, skal indbygningsspot leve op regler for de forskellige områder i et badeværelse. Et badeværelse er delt op i områderne 0, 1, 2 og 3.

Område 0: Er i selve badekaret eller 5 cm over gulvet  i en en vandret radius af 60 cm fra brusehovedet.  I dette må du sjovt nok ikke installere belysning, med mindre det er egnet til installation i badekar eksempelvis.

Område 1: Er området over område 0 og op til en højde på 2,25 meter over gulvet. I dette område er det krav til, at der anvendes lavvolt belysning forsynet fra en SELV-kreds med maksimal spænding på 12V. De skal samtidig have en IP klasse på minimum IPX4. Dette betyder, at det skal kunne modstå en oversprøjtning med vand.

Område 2: Området er fra slut af område 1 og yderlig 60 cm ud. Området er op til 2,25 meter. I dette område må belysningsarmatur monteres med en IP klasse på minimum IPX4. Derved kan spotbelysning monteres, såfremt de er minimum IPx4. Samtidig kan der installeres almindelige lamper, hvor IP-klassen er minimum IPX4. Dog kræver det en autoriseret elinstallatør til installation af lamper i dette område.

Område 3: Området ude for område 2 og yderlig 2,4 meter ud, samt området over område 1 og 2. Her må alle typer af belysning, der lever op til almindelige krav, anvendes.

Fast skillevæg defineres som en væg, der skal fjernes ved destruktion. Væggen skal have en højde på minimum 2,25 meter før den er gældende som fast skillevæg.

Må jeg selv installere belysning i badeværelset?

Der er mange gør det selv personer, der gerne selv udfører opgaver med opsætning af lamper osv. Men du skal være opmærksom på, at det ikke er alle opgaver du selv må, når det gælder badeværelsesbelysning. Du må for eksempel ikke selv montere loftspot, da det ses som en fast installation. Det samme gør sig gældende ved lavvolt installationer, hvor du ikke modtager lamper, ledninger og transformer i et samlet sæt.

Derimod må du gerne selv montere en almindelig loftlampe i område 3 eller uden for område, hvis denne monteres i et lampeudtag eller til et stikkontakt. Det er derfor begrænset, hvad du må udføre af elinstallationer på et badeværelse.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere

Nyt badeværelsesbelysning? Så få 3 uforpligtende tilbud fra autoriserede elinstallatør på udførelse af opgaven!

Spot til badeværelset – Inspiration til badeværelsesbelysning

Indbygningsspot er en af de mest udbredte belysningsformer lige nu. Og det er ikke uden grund. Du kan med spots skabe en jævn og god belysning. På et badeværelse er belysningen meget vigtig, og derfor er spotsbelysning et rigtig godt valg. Det kan eventuelt suppleres med spejlbelysning.

Skal du have etableret indbygningsspot i badeværelset, skal du have fat i en autoriseret elinstallatør til at udføre opgaven. Indbygningsspot er en fast installation, og derfor er det ikke gør-det-selv arbejde. Du kan dog godt selv investere i de spots du ønsker. Det kræver bare, at du ved, hvad du skal finde. Du skal sikrer dig, at de lever op til kravene for installation i de gældende områder, som blev beskrevet tidligere i dette indlæg.

Jeg vil komme med fire eksempler på spots, du kan anvende i et badeværelse, og i hvilke områder de kan insatalleres. Det er blot til inspiration, og du har alle muligheder for selv at vælge dine ønskede indbygningsspot.

Quick Install Indbygningsspot

Quick Install indbygningsspot spot er en af mine favoritter. Det skyldtes, at den er utrolig nem at montere. Spotten kan anvendes i badeværelse område 2 og 3, men da den ikke lever op til kravene til område 1, kan den ikke anvendes der 1. Har du over 2,25 meter, kan denne spot installeres hvor som helst i loftet. Ved valg af en dæmpbar LED pærer, kan du skabe en badeværelsesbelysning i høj kvalitet, men du har stadigvæk muligheden for at dæmpe badeværelsesbelysningen til et mere hyggelig niveau. Spotten kan monteres direkte i isolering, hvilket gør installationen utrolig nem. Denne spot må kun installeres af en autoriseret elinstallatør.

Find Quick Install Indbygningsspot til billige penge her!

Find dine billige Quick Install Indbygningsspot ved Wattoo.dk

Low Profile indbygningsspot

Denne spot ligner med Quick Install indbygningspotten. Forskellen ved denne er, at den har en utrolig lav indbygningshøjde. Samtidig er det en spot med indbygget transformer, og derved er selve spotten forsynet fra en 12V SELV-kreds. Det betyder, at spotten kan anvendes i område 1, 2 og 3 i badeværelset. Her gælder det dog, at tilsutningsboksen og ledningssystemerne til tilslutningsboksen holdes minimum 5 centimeter væk fra underkanten af loftet, hvis den anvendes i område 1. Denne indbygningsspot er hurtig og nem at installere. Samtidig kan den monteres direkte i isolering.

Jeg vil helt klart anbefale denne spot, hvis du har lavt til loftet i badeværelset. Derved kan du stadigvæk have en et godt badeværelsesbelysning, uden at skulle få installeret lavvolt belysning i hele badeværelset.

Find denne lave indbygningsspot her!

Philips Hue installation

Hilux D10 spot inkl. Phillips Hue pære
Hilux D10 spot inkl. Philips Hue pære

Den sidste jeg vil anbefale er faktisk to dele samlet i en pakke. Intelligente lysstyringer bliver mere og mere udbredt. Her findes utallige af muligheder, men en af de mere simpel er Philips Hue. I princippet kan du købe en Philips Hue GU10 pære og en spot og sammensætte dem. I dette eksempel får du både en spot og en Philips Hue pære i en pakke.. Dette sæt er IPX4 klasse, og må dermed monteres i område 2 og 3. Derudover er spottet nem at montere. Spotten skal dog monteres af en autoriseret elinstallatør.

Hvis du køber dette sæt, skal du være opmærksom på, at du skal have en Philips Hue Bridge, der kobles op til en mobil app. Herfra kan du styre og programmere alle dine enheder, og på den måde styre belysningen. Du skal derfor muligvis også have en Philips Hue lysdæmper eller kontakt.

Jeg vil anbefale dette sæt til personer der ønsker at lege med ens badeværelsesbelysning, eller blot allerede er med på Philips Hue bølgen, og derfor bare skal have det udvidet.

Køb Philips Hue sættet lige her!

Spejlbelysning

Har du et rigtig godt loftsbelysning, men ønsker stadigvæk en opgradering omkring håndvasken og spejlet? Så bør du overveje spejlbelysning. Med ekstra lys ved spejlet kan du undgå, at du skygger for dig selv. Derved får du et mere jævn og langt bedre lys.

Der findes mange måder at etablere spejlbelysning. Du kan enten installere spots i en baldakin eller købe et spejl med indbygget lys. Mulighederne er mange, og jeg vil prøve at komme med ideer til belysningen.

Etablering af belysning i og omkring håndvasken er ikke underlagt andre regler. Mange tror at håndvasken danner et område ligesom bruseren gør. Det er dog langt fra korrekt. Du skal dog være opmærksom på, at du holder de nødvendige afstande til bruseren, så du ikke installere lamper i områder du ikke må. Det betyder, at hvis du ikke er ude i område 3, må du ikke selv installere belysningen selv.

Spots over spejl

Hilux D1 LED indbygningsspot. Kan anvendes til installation i eksempelvis en baldakin i badeværelse.
Hilux D1 LED indbygningsspot.

Lys over spejlet er ikke så anvendt mere, eftersom spots er blevet meget udbredt. Dog findes der stadigvæk en mulighed for at etablere en baldakin med spots. Der findes også badeværelseelementer, hvor der er indbygget spots i. Ved spejlbelysning er lydkvaliteten ovenud vigtig. Hvis man vælger billigere spot med lav RA værdi (Farvegengivelse), vil alt føles mere gråt og kedelig. Da man bruger spejlet til lægning af makeup og andre lyskrævende opgaver, er lyskvaliteten derfor ekstremt vigtig. Jeg vil anbefale dig, at have en farvegengivelse på minimum RA90 og gerne en farvetemperatur på 2700 kelvin. Jo højere kelvin desto mere blåt bliver belysningen, hvorimod en lavere kelvin værdi giver et rødere lys. Med en farvetemperatur nede omkring 2700 kelvin, opnår du omtrent samme farvetemperatur som en gammeldags glødepære.

Fordelen ved belysning i en baldakin er, at du ganske nemt selv kan installere det lovligt. Du skal bare købe et færdig sæt med ledninger, transformer og lamper. Et eksempel på et færdigkøbt sæt Hilux D1 indbygningsspot. Hilux D1 LED indbygningsspot har en imponerende farvegengivelse på Ra95, hvilket er over min anbefaling. Samtidig fås de i et udvalg af farver. Ved køb af dette sæt kan du vælge antallet af lyskilder du ønsker. LED spottene kan desuden dæmpes.

Selve spottene kan anvendes både i område 1, 2 og 3, da de er forsynet fra en 12V SELV-kreds. Hvis de skal placeres i område 1 eller 2, kræves belysningen installeres af en autoriseret elinstallatør. Bemærk at LED Driveren skal altid holdes ude af område 1 og 2.

Find mere information omkring Hilux D1 indbygningsspot her!

Vådrumslamper

Anvendelse af ordet vådrumslamper dækker kort fortalt blot over badeværelseslamper. En vådrumslampe har en IP-klasse på minimum IPX4, hvilket betyder, den kan monteres de fleste steder i badeværelset. Dog kan vådrumslamper også forstås som lysstofarmatur, der er total lukket og med forskruning er hver ende. Det er dog ikke mange, der ønsker at have sådan en siddende i ens badeværelse.

Hvis jeg skulle vælge et vådrumslampe vil jeg overveje en af ovenstående beskrevne lamper.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad betyder områderne i et badeværelse?

Som forklaret tidligere i dette indlæg dækker områderne over afstanden til bruseren. Jo tætter på bruseren du kommer, desto større er chancerne for at få stød. Derfor er kravet til lamper og andet elektrisk udstyr skærpet i dette område. Læs omkring afstandsreglerne i begyndelsen af dette indlæg.

Må jeg selv tilslutte lamper i badeværelset?

Her er svaret både ja og nej. Du må selv montere almindelig lamper, der tilsluttes et lampeudtag i område 3 eller uden for område. Du må ikke selv montere spotsbelysning, da det anses som en fast installation. Du må hellere ikke montere lamper i område 1 og 2. Derudover må du selv monteret lavvolt spots i baldakin eller skabe, hvis de er købt som et samlet sæt. Du skal dog følge fabrikantens anvisninger. Så læs brugsvejledningen før du begynder.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.