You are currently viewing Opsætning af lampe – Hvordan gør jeg?

Opsætning af lampe – Hvordan gør jeg?

Det er faktisk ganske simpel, at sætte en lampe op. Dog kræver det lidt baggrundsviden, det rigtige værktøj og gå på mod! Jeg vil med denne guide forklare, hvordan du sætter en lampe op, samt hvordan du tilslutter en lampe til lampeudtag.

Tilslutning af lampe i lampeudtag

Tilslutning af lampe i lampeudtag kræver lidt håndværktøj, for at sikre at udføre opgaven sikkert. For at kunne tilslutte en lampe, skal du have en lige kærvet og en stjerne kærvet skruetrækker, en kniv eller tang til afisolering af ledningen. Derudover bør du have en spændingstester for at sikre, at strømmen er afbrudt.

Sådan tilslutter du en lampe:

 1. Sikre at spændingen er afbrudt ved at måle.
 2. Afisolere ledningen
 3. Før ledningen igennem dæksel og aflastning
 4. Spænd aflastning
 5. Fjern isolering fra lederne
 6. Montere dem i klemmerne.

 

Kontrollere spændingstesteren

Går vi lidt i dybden med overstående, så skal det kontrolleres af spændingen er afbrudt. Start derfor med at måle i en stikkontakt for at sikre, at måleapparat eller spændingstester virker.

Måling af spænding

Kontrollere spændingsløs tilstand

Herefter åbnes lampeudtaget ved at stikke en skruetrækker ind i enten det lille aflange hul på de runde modeller eller ind i siden på de firkantede modeller og vipper dækslet af. Anvendes de firkantede med nye rammer (Med LK logo i det ene hjørne), kan denne fjernes først, og derved undgås mærker. Herefter måles det, om lampeudtaget er spændingsløs, hvis ikke slukkes strømmen på gruppeafbryderen i tavlen.

Tilslutning af en lampe

Afisolere yderkappen og kablet føres under aflastningen

Er alt spændingsløs, afisoleres yderkappen på ledingen forsigtig med en kniv eller en afisoleringstang.

Derefter føres kappen ind under aflastningen, og spændes. Ledernes isolering fjernes. Det er muligt montere op til to ledningerne i lampeudtaget, hvis det kan gøres uden problemer.

Montering af lampe

Montering af lederne

Lederne sættes i klemmerne. Ofte er det M1 og N, samt jordklemmen der anvendes. Sørg for at lederen sætter ordentlig fast.

Tilslutning af lampe

Lampen er tilsluttet

Herefter sætter dækslet på plads og lampen er monteret. Strømmen tændes og det kontrolleres om lampen lyser.

Montering af lampe på loft eller på væg

Montering af lamper afhænger meget af, hvad type materiel lampen skal fastgøres til. Det nemmeste er, at opsætte en pendellampe, der hænger i ledningen, der er monteret i lampeudtaget.

Montering af lamper i troldtekt

Troldtekt er godt for lyden og giver et mere råt udseende i et rum. Rigtig mange vælger troldtek til deres rum. Dog er det ikke altid lige nem at fastgøre lamper og andre elementer i loftet.

Derfor vil jeg anbefale, at hvis du renoverer, og allerede ved, hvor lamper og andre elementer skal placeres i loftet, at du placerer forskallingsbrædder, hvor du kan skrue det fast i. Derved fastgøres en forskallingsbræt bag troldtektspladen. Når lampen skal monteres, anvendes lange skruer, der får fat i forskallingsbrættet.

Er loftet allerede opsat, kan du evt. pille en plade ned og lave samme nummer. Eller bør du fastgøre dem, hvor skruerne er placeret. Her vil der være en forskalling bagved, der holder troldtektspladen.

Fastgørelse af ledning fra lampeudtag til lampen kan gøres med clips, men da det kan være vanskelig af fastgøre clips i troldtekt, bør ledningen hænge frit og stramt.
[/su_column] [/su_row]

Opsætning af lampe i gipsloft

Gipslofte er brugt rigtig mange steder, og det er ikke uden grund. De er nemme at reparer, hvis der først sker skader. Opsætning af lamper i gipslofte skal gøres med enten gipsskruer eller gipsplugs.

Der findes et hav af forskellige gipsplugs og gipsskruer, men skal du opsætte en lettere lampe, vil jeg anvende de små metaldybler. Disse skrues blot op i gipsloftet, hvorefter skruen skrues i dyblen.

Skal du opsætte større lamper, vil jeg anbefale en Fisher DUOPOWER, der kan anvendes i stort set alt materiel. Her bores et hul, hvor plugsen placeres og emnet skrues fast.

Ledningen kan fastgøres med clips og clipsplugs eller ved anvendelse af limlister. Limlister på gipsloftet bør dog fastgøres med søm, da det ofte løsner sig ellers.

Opsætning af lampe i elementloft

Opsætning af lampe i elementloft kræver en kraftig slagboremaskine, da loftet kan være hårdt at bore i. Først skal deres bores, så en plugs kan anvendes. Størrelsen på hullet afhænger af plugsstørrelse, men normalvis er det mellem 5 og 6 mm hul.

Til opsætning i elementloft vil jeg igen anbefale Fisher DUOPOWER plugs.

Skal ledningen fastgøres, bør der enten anvendes limlister, der samtidig skaber et virkelig flot look, eller skal der anvendes clipsplugs, der bores i loftet. Ved anvendelse af limlister kan det blive nødvendigt at anvende små søm til fastgørelse, hvis loftet er lidt ujævn.

Det mest nemme sted at opsætte lamper er i træloft. Her anvendes træskruer, hvorefter lampen skrues fast. Skal ledningen fastgøres fra lampeudtag til lampen anvendes almindelig clips.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Dette indlæg har 3 kommentarer

 1. kenneth

  Hvordan fjerner jeg dækslet til at begynde med?

 2. Henrik

  Det kan i nogle tilfælde skrues af.

 3. Yasser

  Thanks bro . Your article saved us from darkness after 4 days 🙂

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.