You are currently viewing LED Pærer og belysning – Hvad skal jeg vælge?

LED Pærer og belysning – Hvad skal jeg vælge?

LED pærer

Har du kigget på LED pærer i byggemarkederne og tænkt, hvilken skal jeg vælge? Så er du langt fra den eneste. Efter udfasning af glødepærerne, og overgang til mere effektive lyskilder, er valget af pærer blevet mere kompliceret. Jeg vil i denne artikel forklare de vigtigste elementer, du skal tage højde for ved køb af LED belysning.

Har du yderlige spørgsmål, ris, ros eller blot forslag til vejledning? Så skriv endelig! Du finder kontaktformularen i bunden af dette indlæg, eller du kan gå til kontaktsiden i menuen.

Hvorfor skal jeg vælge LED pærer?

LED belysning er relativt nyt, men er allerede meget udbredt – og med god grund. Der er penge at spare ved at skifte gamle og energislugende glødepærer ud med mere energivenlige LED pærer.

Men hvad er dette LED for noget? LED er et engelsk forkortelse for ’Light Emitting Diode’. Oversat betyder det lysdiode. Hvordan LED belysning virker teknisk vil jeg ikke beskrive i denne artikel.

De gamle glødepærer, som stadig findes mange steder, udgiver en del varme. Det kan mærkes, hvis man sætter en hånd på en glødepærer, der har været tændt. Glødepærer bliver varm fordi størstedelen af den energi der tilføres omsættes til varme. Tager du en LED pærer i hånden, der har været tændt i flere timer, er denne ikke nær så varm som glødepæren. Det er fordi, at LED pærerne omsætter større del af energien til lys fremfor varme.

Der er dog mange flere fordele ved LED pærer end et lavere elregning:

  • Lavere elforbug
  • Mindre varmeudvikling
  • Længere levetid
  • Fuld belysningsstyrke fra tædningstidspunktet

En LED pærers levetid afhænger meget af kvalitet og mærke. Ofte kan de lyse i fra 10.000 timer op til over 50.000 timer. Sammenlignes det med glødepærer, lyste de gennemsnitlig mellem 1.000 og 2.000 timer. LED pærer kan derfor være rigtig fordelagtig ved svært tilgængelige steder – blandt andet i trappeopgange, eller hvor lamper er placeret højt. Samtidig tændes LED pærerne med det samme. Det ikke som sparepærer, der brugte de første par minutter på at opvarme før de lyste 100%. Dette var en kæmpe ulempe ved gennemgangsrum eller opbevaringsrum, hvor du ofte skal bruge lyset med det samme.

Hvilken LED pærer skal jeg vælge?

Hvilken LED pærer skal du købe, er ofte det helt store spørgsmål. Det korte svar er, at det afhænger af anvendelsesstedet og dit behov. At vælge en LED pærer er lidt mere kompliceret end at vælge en gløde- eller halogenpære. Førhen skulle du kun tage højde for effekt (Watt) og fatningstype, men idag er der flere aspekter du skal overveje.

Hvilken fatning skal anvendes? 

Det er stadigvæk vigtig, at der anvendes den rigtige fatning, da du ellers ikke vil kunne skrue pærer i. Undersøg derfor, hvilken fatning du skal anvende. Her under findes en oversigt over de 4 mest almindelige fatninger.

E27 fatningE27 fatning, anvendes normalt i større lamper som spisebords- og gulvlamper. Fatningsdiameter på 27 mm

E14 fatningE14 fatning, anvendes normalt i mindre lamper, som bord- og væglamper. Fatningsdiameter 14 mm

GU10 FatningGU10 fatning, anvendes normalt i 230 volts spotsbelysning.

G4 FatningG4 fatning, anvendes ofte i lavvoltbelysning.

Skal LED pæren dæmpes?

Hvis du ønsker dæmpning, skal du købe pærer beregnet til dæmpning. LED er bygget af elektronik, og alle typer kan derfor ikke altid dæmper. Samtidig skal du sikre dig, at den ønskede pære kan dæmpes med din lysdæmper. Du er derfor nød til at vælge en pære ud fra lysdæmper, eller vælge en lysdæmper ud fra en pære. Du kan eventuelt købe en LED lysdæmper. En nem måde, hvorpå du kan finde ud af, om pæren og lysdæmperen passer sammen er ved at anvende denne LED guide. Jeg vil altid foreslå at købe kvalitetspærer som Phillips, Civilight eller Ledvance (Tidligere Osram), selvom prisen er lidt højere. Du får dog en langt mere kvalitetspære med et behagelig lys og ofte længere levetid for pengene.

Hvilken lysniveau og lyskvalitet ønsker du?

Nu bliver det en smule teknisk, men det skulle gerne være mere enkelt efter denne korte forklaring. Snakker vi om lys, er der tre vigtige parameter. Farvegengivelse, lysstrøm (lumen) og farvetemperatur.

Farvegengivelse værdien måles i Ra, og angiver en pæres egenskab til at gengive farver. De fleste LED pærer har en farvegengivelse på 80, og betyder 80% farvegengivelse. Jeg anbefaler ikke LED pærer med lavere farvegengivelse en Ra80. Ved lavere farvegengivelse ser alt mere gråt ud.

Lysstrøm (målt i lumen) er lysmængden en pære sender ud i en retning. Her har producenter og butikker ofte hjulpet dig. De mærker ofte pærerne med en svare til mærke. Eksempelvis ’Svarer til en 40W glødepærer’. De sammenligner lumenmængden en given pærer har med glødepærernes lumen. Er en sammenligning ikke opgivet, kan du ved hjælp af tabellen her under finde en ca. værdi for lystrøm i forhold til effekten. Du skal overveje, hvor meget lys der er nødvendigt. Hvis det er steder, hvor du skal eksempelvis skal arbejde eller lave mad, kræves en stor lysstrøm. Skal det anvendes til hyggebelysning, er et lavere lysniveau mere velegnet.

Glødepære effekt 15 W 25 W 40 W 60 W 100 W
Lysstrøm (Lumen) 150 Lumen 225 Lumen 420 Lumen 725Lumen 1.350 Lumen

Farvetemperaturen er ’farven’ på lyset, og måles i Kelvin. Ved valg af pærer er det vigtig at overveje, hvordan lyset skal føles. Lyset kan føles varmt eller koldt, og her er det farvetemperaturen, der bestemmer. Desto højere kelvin værdi, desto koldere føltes lyset. Normalt ligger farvetemperaturen mellem 2600 og 4000 kelvin. Anvendes pæren indendørs til hyggelige omgivelser eksempelvis i en stue, vil jeg anbefale en farvetemperatur på maksimalt 2700 kelvin, hvilket er omtrent samme farvetemperatur som glødepærerne.

Hvis man ønsker en varmdæmpning, hvor lysets farve bliver varmere med dæmpning, anbefaler jeg Philips ’Warm Glow’ pærer. I videoen herunder forklarer Phillips forskellen (Engelsk).

Skal LED pærerne anvendes udendørs, kan LED pærerne vælges med en farvetemperatur på omkring 3.000 kelvin. Det har ikke den store betydning, og ofte er LED pærer med lavere Ra-værdi billigere.

Til hyggebelysningen anbefaler jeg en farvetemperatur på 2700 kelvin.

Hvilken lysspredningsvinkel skal vælges? 

Spredningsvinkel bestemmer hvor bredt pærerne skal lyse. Det er ofte en vigtig parameter, når du skal udskifte de gamle halogenpærer i dine loftspots til LED. Hvis man ikke vælger en LED pære med tilsvarende spredningsvinkel, kan der opstå mørke områder. Hvis du allerede har mørke områder med halogenpærer, kan du vælge en LED pærer med en større spredningsvinkel og eventuelt større lysstrøm. Spredningen betyder blot, hvor bred et areal lyset spreder sig ud over.

Er det ikke spotspærer, du skal udskifte, skal du være opmærksom på, at nogle LED pærer til eksempelvis E27 fatning kunne sender lysstyrken ned af. Glødepærer havde nærmest en spredningsvinkel på 360 grader, hvilket betød de også sendte en mængde af lyset opad. Idag er det dog ofte ikke nødvendit at oplyse loftet, hvis vi ser bort fra enkelte lamper, så derfor er 360 graders spredning ikke nødvendigt. Ønskes en meget centreret lys, så vælg en pære med lav lysspredningsvinkel på under 300 grader. Ønskes et mere jævnt og spredt belysning vælg en pære med et højere lysspredningsvinkelpå over 300 grader.

LED Lamper

LED lamper er også en mulighed for at udskifte din belysning til en mere energivenlig belysning. Her udskifter du hele lampen, da LED lamper ofte er med faste lyskilde. Det betyder, at lampe og lyskilde er en enhed. Hvis lyskilden bliver defekt skiftes hele lampen. Dog kan LED lamperne lyse lang tid, og der går ofte mange år, før den skal udskiftes. Men hvorfor vælge en LED lampe?

Du skal vælge en LED lamper, hvis du alligevel skal udskifte en lampe. Vælger du en LED lampe, får du en lampe, der er konstrueret til LED belysning. Du får samtidig en enkelt og nem montering, og skal ikke bruge tid på at vælge en pære, der passer til lampen. Der findes et kæmpe udvalg af forskellige LED lamper, og valg af disse afhænger af din stil, samt den ønskede anvendelse.

Hvilke fordele er der ved valg af LED lamper?

  • Nem montering
  • Optimeret lysudbytte mellem lampe og den integreret lyskilde
  • Lang levetid
  • Fås i rigtige mange typer som bord-, væg-, og loftslamper
  • Fås i modeller med mulighed for dæmpning
  • Kan fås med sensorstyring
LED lamper og pærer?

Find et kæmpe udvalg af flotte LED lamper her.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.