Lysstyring med kontakture og skumringsrelæ

Når vi snakker udendørsbelysning, så er det ofte en eller anden form for lysstyring på det. Det kan være en kontaktur, der bestemmer hvilken tidspunkt lyset skal lyse, eller en skumringsrelæ der sikrer, at lyset kun lyser, når det er mørkt nok. Det kan også være en kombination, hvor lyset er tændt fra 18.00-23.00, hvis altså det er mørkt nok. Det betyder, at lyset vil starte senere om sommeren end vinteren. Lysstyringen kan også være en bevægelsessensor.

Kontaktur (Tænd og sluk ure)

En kontaktur er et ur, der tænder og slukker inden for bestemte klokkeslæt. Det anvendes derfor oftest til udendørsbelysning, så det automatisk tænder og slukker. Der findes forskellige former for kontakture, og nogle kan anvendes til stikkontakter, imens andre er til indbygning i tavler. Der findes desuden digitale uge og analog ure, hvor den sidste nævnte så findes i en døgnur eller ugeur. Der er nogle personener der elsker de gamle analogure, imens andre anvender de lidt mere nye digital ure, men hvad man vælger er helt op til en selv.

Generelt må du ikke selv montere kontakture, men med den undtagelse af de modeller, som man kan stikke i stikkontakten. Jeg vil her under komme ind på forskellige modeller.

Kontaktur til stikkontakter

Der findes mange forskellige kontakture til stikkontakter, og de fås både i udendørs og indendørs modeller. Kontakture til stikkontakter kan blandt andet bruges til at styre julelyset udendørs, men også indendørs, kan det bruges til lysstyring. Det er meget velegnet til styring af lys, hvis du ikke er hjemme, men det skal se ud som du er hjemme. Det kan være med til at forhindre indbrud.

JO-EL Analog døgnure til indendørs brug

JO-EL analoge kontaktur er et døgnur, der kan bruges indendørs. Selve uret er uden jord, hvilket du lige skal være opmærksom på. Kontakturet indstilles ved, at du trækker de små takker ud, som passer ud for det klokkeslæt, hvor lyset skal være tændt. Urets tid indstilles ved at dreje på den sorte skive knap (OBS. Den kan kun dreje en vej). Fordelen ved denne døgnur er, at den er meget simpel, og kræver ikke den store tid at opsætte. Så er du til det enkelte, så er det dette ur, som du skal købe. Du finder JO-EL kontaktur her. 

JO-EL Digital kontaktur til indendørs brug

JO-EL digitale kontaktur, er til dig der gerne vil styre alt selv. Du har mulighed for at programmere den 20 døgnprogrammer eller 140 ugeprogrammer. Det giver derfor masser af muligheder. Dette digitale ur er desuden nem at skifte mellem sommer og vintertid, da den har en sommer-vintertids omskifter.

Dette ur er derfor endnu bedre til tyverisikring, da du kan kode den til at tænde lyset på forskellige tidspunkter på dagene, og samtidig have forskellig tænd tidspunkter forskellige dage.

Er du til det mere avancerede, uden at det er svært, så er denne digitale kontaktur det bedste valg for dig. Du finder dette ur lige her.

JO-EL Udendørsur til stikkontakten

Den sidste stikkontaktsur kan anvendes udendørs. Dette kunne eksempelvis være til julelyset eller springvandet. Denne virker på samme måde som den førnævnte analoge ur, hvor man trykker nogle takker ud, og indstiller den ved at dreje på den store skive.

Dette er derfor uret til dig, der skal anvende en kontaktur udendørs. Du finder denne kontaktur lige her.

Kontaktur til tavle

Der findes rigtig mange forskellige kontakture til tavlen, som har hver deres muligheder. Nogle er de gode gamle analoge ure, imens andre er de nye og mere moderne digital ure. Jeg vil her dele det op i to afdelinger, hvor jeg først kigger på de digitale ure, hvorefter det er de analoge ures tid. Husk, du må ikke selv installere kontakturene i tavlen!

Digital ur

Der findes forskellige former for digitale ure, hvor de største forskel er størrelsen på dem, og hvor mange programmer du kan gemme i dem.

Lige en hurtig forklaring til min sammenligning herunder. Når der nævnes kanal, menes der, hvor mange kontaktsættet enheder har. Det er ofte 1 eller 2 kontaktsæt. Kontaktsæt kan være NO, som betyder normalt åbent. Det betyder, at hvis kontakturet aktivere, så kontaktsættet koble til, og det vil starte lyset. Kontaktsættet kan også være NC som betyder normalt lukket. Den vil så have en lukket kontaktsæt, når uret ikke er aktiveret, men vil så åben når den aktiverer. Det vil så betyde, at eventuelt lys vil slukke, når uret slår til. Nogle uger har også en omskifter, hvilket vil sige, at den går fra en kontakt til en anden kontakt. I praktisk virker det som en 2 kanals med både NC og NO. Hvis du kun skal bruge kontakturet til lys, så skal du vælge en kontakt ur med en NO funktion.

Spørgsmål?

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.