You are currently viewing Nye elinstallationer eller blot renovering af de gamle? Få styr på lovgivningen
Residential Home Electrical Cables Installation. Electric System.

Nye elinstallationer eller blot renovering af de gamle? Få styr på lovgivningen

Elinstallationer er idag et meget vigtig del af en husinstallation, og det kan tilpasses efter den enkeltes behov. Derfor er der mange spørgsmål omkring elinstallation, eksempelvis – Hvad koster el arbejde, hvad er reglerne, hvad skal jeg tage højde for? Der er derfor mange overvejelser, når der skal etableres nye elinstallationer i et nyt eller gammelt hus. Samtidig fristes man til at gøre det selv. Dog er størstedelen af el arbejde underlagt autorisation. Derved skal en autoriseret elinstallatør udføre opgaverne, og samtidig stå inde for lovligheden af installationen.

Elinstallation i gamle huse

Renovering af gammel installationRenovering af el installationer i gamle huse kan være en meget klog beslutning. Ældre elinstallationer er langt fra lige så sikker, som de nye installationer, der udføres idag. Gamle elinstallationer er ofte årsagen til brande, og risikoen for stød er større.

Dog kan nyt el i et gammelt hus virke uoverkommelig, og derfor er der også mange der vælger at anvende de gamle. Jeg synes personlig det er synd, at man renoverer et helt rum eller hus, men anvender de gamle elinstallationer. Derfor vil jeg altid anbefale dig at få en autoriseret elinstallatør til at vurdere din nuværende installation.

Hvad kan være farlig ved gamle elinstallationer?

 • Stofledning: Gamle stofledninger bliver ødelagt over tid, hvilket kan resulterer i kortslutninger og strømafbrydelser. I værste tilfælde kan de være årsagen til brande.
 • Større risiko for stød ved fejl: Før var der ikke krav til beskyttelsesleder. Derfor kunne der være risiko for, at installationen først slog fra, når du rørte den defekte enhed. Er en installation udført med beskyttelsesleder og korrekt jording, vil huset beskyttelsesudstyr slå fra når fejlen opstår. Derved er risikoen for stød formindsket.
 • Større risiko for stød ved berøring: Gamle stikkontakter er ikke udstyret med pillesikring. Derved kan et barn nemt stikke noget i hullet og få stød.

Renovering af elinstallationer er underlagt autorisation. Derved må du ikke selv renovere elinstallationerne. Dog mener jeg, at de penge du skal ofre på en elektriker er giver godt ud i forhold til den øgede sikkerhed, som du kan opnå.

I elinstallationer i gamle huse bør du også overveje om eltavlen skal udskiftes. Ofte er udgifterne til en eltavlen små ting i forhold til den samlede installation. Du kan læse mere om eltavler i mit indlæg omkring dette lige her.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Skal du have etableret nye elinstallation? Så sikrer dig den bedste pris med 3byggetibud.dk. Indstast dine oplsyning og få 3 uforpligtende tilbud på udførelse af elinstallationer.

Elinstallation i et nyt huse

Afisolering af kablerEr du igang eller skal du igang med et nybyggeri? Så skal du huske at tænke elinstallationer med ind i din projektering. Elinstallationer kommer ofte som en overraskelse for mange, fordi vi tager det for givet. Det er dog en betydelig udgift, hvis du skal have lavet elinstallationer i et helt hus. Har du en totalentreprise på din husinstallation eller får du bygget huse af en af de store typehuse firmaer, er elinstallationer ofte skåret ind til benet. Du skal derfor gøre op med dig selv, om du vil have ekstra installationer med.

 • Skal du have installeret spots?
 • Skal du have lysdæmpning på dele af din belysning?
 • Hvordan skal antenne og netværk udføres, og skal der etableres et ekstra udtag end, hvad der er med i tilbudet?
 • Skal der trækkes tomrør ud til dåser for at øge mulighederne for ændringer senere? Det kunne eksempel være et tomrør sammen med netværk- og antenneinstallationer.
 • Skal der etableres flere stikkontakter og afbryder end hvad tilbudet lyder på?
 • Skal der forberedes til udendørsbelysning?

Der er altså rigtig mange faktor der spiller ind, når der skal etableres el i et nyt hus. Har du ikke en total entreprise vil jeg anbefale dig at få tilbud på el entreprisen på dit nye hus af en autoriserede elinstallatør. For at sikre en god pris kan du anvende 3byggetilbud.dk.

Hvordan skal din installation være?

Nye elinstallationer er ikke blot elinstallationer. Der finde forskellige typer installationer, forskellige belysningsformer og forskellige udseende af stikkontakter og afbryder. Du skal derfor blandt andet overveje:

 • Hvilke type stikkontakter?
 • Skal du have installeret intelligente styringer som IHC?
 • Skal der installeres indbygningsspot, og eventuelt hvilken type?
 • Skal du have installeret lidt mere specielle løsninger?

Alle dele har indflydelse på installationens pris, hvordan installationen skal laves og hvordan den kommer til at se ud.

Planlægningen af renoveringen

Renovering af elinstallationer skal planlægger med den autoriserede elinstallatør. Dog kan du i korte udstrækning forvente, at installationen skal laves i 2-3 steps.

 1. Der skal fræses riller, trækkes kabler, monteres loftsdåser og dåser i vægge.
 2. Installationen skal monteres, der skal udføres test og eventuelt programmering af intelligente styringer.
 3. Hvidevarer, lamper, netværk og andre ikke faste enheder skal monteres og opsættes.

Det første step er altså det rå arbejde, hvor alt forberedelser gøres. Det er her vigtig, at man har overvejet sin installation, da det efterfølgende ikke er nem at ændre. Jeg vil altid anbefale, at man får udført sin installation som rørinstallation, hvis kabler ol. skal føres i murstenvægge.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Skal du have etableret nye elinstallation? Så sikrer dig den bedste pris med 3byggetibud.dk. Indstast dine oplsyning og få 3 uforpligtende tilbud på udførelse af elinstallationer.

Elinstallation regler

elinstallationUdførelse af elinstallationer er underlagt el autorisation. Derfor må du ikke selv udføre installationerne, og skal derfor have fat i en autoriseret elinstallatør. Samtidig er der en masse regler for husinstallation der skal overholdes. Hvis disse ikke overholdes, kan det give anmærkninger på el rapporten i forbindelse med en eventuelt flytning.

Før skulle man følge reglerne i Stærkstrømsbekendtgørelsen afsnit 6. Denne er dog nu erstattet af Installationsbekendtgørelsen og samtidig skal man følge nogle standarder.

Men hvad er der af regler for elinstallationer der vedrører dig, når du skal planlægge installationen?

 • Antallet af stikkontakter: Der skal i beboelsesrum være en stikkontkat pr. påbegyndt 4 m2. Dog behøves der ikke flere end 10 stk. I køkkener skal der minimum være 3 frie, der er delt på mindst 2 grupper. Badeværelse og WC skal der mindst være en stikkontakt. (Installationsbekendtgørelsen §57).
 • Stikkontakter i bad skal placeret i en vis afstand fra bruseren, samt andre installationer skal leve op til reglerne for vådområde.
 • Eltavlen skal placeres lettilgængelig: Det betyder, at den ikke må pakkes ind bag i et skab, hvor alt muligt er placeret foran. Et eltavle kan godt placeres i et skab – eksempelvis, hvis skabets låge er placeret ved fronten af skabet eller at tavlen placeres i et stort fælles skab, hvor der i praktisk kun er en eller flere rullelåger foran.
[bibblio style=” bib–white-label bib–row-4 bib–title-only bib–portrait bib–square” query_string_params=e30=]

Elinstallation – Gør det selv

Der er tit en stor misforståelse, når det kommer til el og gør det selv. Rigtig mange mener, man gerne selv må trække kabler, hvis bare elektrikeren tilslutter. Det er dog en stor misforståelse. Faktisk må en autoriseret elinstallatør ikke overtage opgaver, som en ikke autoriseret har lavet.

Hvorfor må man ikke selv trække kabler?

Svaret er ganske enkelt. Du må ikke selv trække kabler, da du ikke har den fornødne viden til at løse opgaven. Det lyder måske som noget sludder, for kablet skal da bare fra stikkontakten til afbryderen. Fakta er dog, at for at trække kabler, skal kablet dimensioneres. Efter den nye el lovgivning er der ikke længere en tabel, men man skal i princippet tage højde for antallet af kabler ved siden af hinanden, hvordan kablet ligger, temperatur og hvor stor en strøm, der forventes at blive ledt i kablet. Samtidig er der regler for oplægning, og hvordan kablerne skal føres – blandt andet at kabler skal føres vandret og lodret.

Elarbejde uden autorisation – Hvad må man så selv?

Det korte svar er næsten intet. Dog kan du rådføre dig med din elektriker. Ofte kan du godt lave riller, grave huller eller bore huller i vægge til kabler. Elektrikeren kan så efterfølgende komme og smide kablerne i væggen, hvorefter du kan lappe den sammen igen. I sådan en situation kan elektrikeren sikre, at installationen lever op til de gældende regler, og han har lavet den elektriske installation.

Pris på elinstallationer i hus

En af de store spørgsmål er ofte, hvad koster elinstallationer og hvad koster el arbejde? Det kan være utrolig svær at svare på. Priserne afhænger af rigtig mange ubekendte faktorer. Hvor i landet udføres opgaven, hvor avanceret skal elinstallationer være, skal du have installeret et intelligent styring (eksempel, IHC Control og IHC Wireless), skal der installeres spot og hvordan er huset bygget? Du skal dog forvente, at priserne for en el arbejde ligger mellem 400 og 600 kr. pr. time inkl. moms. Dog er det ofte, at større projekter udføres som tilbud og her har huset størrelse rigtig meget at sige.

Elinstallation i nyt hus – Pris

Ofte når man snakker priser på elinstallationer i nye huse, beregnes priserne ud fra en kvadratmeter pris. Skal du have en almindelig installation, skal du forvente et sted i omegn af 500 kr. pr. m2. Hvis du skal have spots og andre specielle løsninger, vil prisen hurtig stige, og priser på omkring 1.000 kr. pr. m2 er ikke unormalt. Derfor er det svært at fastlægge en pris på elinstallationer.

Renovering af elinstallation – Pris

Renovering af elinstallationer kan hurtig løbe op i samme pris, som priser for en ny installation. Det skyldtes, at ved en total renovering skiftes kablet, afbrydermateriel og dåser. Derved er priserne omtrent det samme. Dog er mange gamle installationer udført i rør, hvilket kan gøre udskiftning af kablerne nemmere. Hvis du samtidig ikke skal have lavet de store ændringer på placering af afbryder og stikkontakter, kan der ofte trækkes nye kabler i rørene. Derved skal der ikke fræses huller og vægge og der spares en arbejdsgang.

Dog skal der så bruges lidt tid på, at finde ud af, hvordan den nuværende installation hænger sammen.

Få 3 uforpligtende tilbud fra udvalgte elektrikere.

Skal du have etableret nye elinstallation? Så sikrer dig den bedste pris med 3byggetibud.dk. Indstast dine oplsyning og få 3 uforpligtende tilbud på udførelse af elinstallationer.

Spørgsmål?

Har du stadigvæk spørgsmål? Så kontakt mig og jeg svarer hurtigst muligt.

Hvad er 4+10?

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.