Eltavlen er dine elinstallationernes knudepunkt. Det er her elforsyning komme ind, og det her, det forgrenes ud til de forskellige rum i dit hjem. Derfor er Eltavlen, også kaldt gruppetavlen, en af de vigtigste punkter i dit hjem. Men hvad er en gruppetavle, hvad indeholder den, hvad er regler angående at flytte og skifte den, og hvad koster en ny?
Alt dette vil jeg prøve at besvare i dette indlæg.
Tavlemateriel – Eltavle opbygning
Mangler du hjælp til flytning, installation eller udskiftning af din eltavle? Så få 3 uforpligtende tilbud på opgaven med 3byggetilbud.dk. Hvad hvis ingen af tilbudene passer dig? Så afslår du dem bare!
En eltavle er opbygget af forskellige komponenter, der har det formål at beskytte dig og din installation. Men lad os starte helt ude fra kabelskabet (Gravstenen). Jeg har tegnet en figur, hvor vi starter ved kabelskab. I kabelskab bliver forsyningen fra elselskabet fordelt mellem de forskellige huse. Forsyningskablet til husene kaldes en stikledning.
Tarifsikring: Tarifsikring er findes ikke i alle tavler. Det er dog nogle elselskaber der har et krav, at der skal installeres en tarifsikring. Tarifsikring har også den fordel, at sker der en fejl i tavlen, eller bliver en af faserne overbelastet, så skal sikringen i kabelskabet ikke skiftet.
Er der en tarifsikring, kommer stikledning ofte direkte ind på tarifsikringen.
Fejlstrømsafbryder: Fejlstrømsafbryderen er en beskyttelsesudstyr, der skal sikre dig mod stød, hvis en brugsgenstand eller dele af installationen bliver defekt, så der ledes strøm til dens metalliske dele. Derved er det sikkerheden for dig. En fejlstrømsafbryder kan være af forskellige typer, men den mest normale er efterhånden HPFI afbryder – som også er et lovkrav, at den skal installeres i alle nye installationer.
Fejlstrømsafbryderen sidder ofte efter tarifsikringerne, hvilket gør det nemmere for en elektriker at skifte den, hvis den bliver defekt.
Jeg får tit spørgsmål på, hvordan man skifter sikring i en HPFI afbryder. Det er ikke muligt, da den ikke har nogen sikring. Hvis den ikke kan kobles ind igen, er der enten en fejl på installationen eller en fejl på HPFI relæet. Hvad du så skal gøre, kan du læse mere i mit indlæg omkring fejlstrømsafbryder.
Gruppeafbryder: Gruppeafbryderes funktion er at beskytte installationen mod overbelastning og brand. En gruppeafbryder er en sikring, der slår fra eller brænder over, hvis der forekommer en for stor belastning eller kortslutning på din installation. I en eltavle er der forskellige gruppeafbryder – ofte 10 eller 13 ampere, samt nogle 16 amperes. Gruppeafbryderen beskytter forskellige dele af installationen. Jeg har på min figur lavet en standard opdeling af grupper i en standard hjem. Det er dog meget forskellige, hvor mange grupper en installation er bygget op om. Antallet afhænger ofte af, hvor stor en installation det er.
Der findes to forskellige typer gruppeafbrydere.
- Automatsikring: Automatsikring anvendes mere og mere i danske hjem. Det skyldtes, at du ikke behøver at have sikringer hjemme, da de blot aktivere igen ved at tænde dem (trække afbryderen op). Kobler den ud igen, er der fejl på din installation, og du bør få undersøgt, hvad der er galt.
- Smeltesikring: Smeltesikring blev anvendt meget før. Det kendetegnes ved en afbryder, og hvor der enten er en porcelænsskrue eller små skuffer, hvor der ligger en sikring i. Hvis sikringen springer, skal der en ny sikring til.
Intelligente systemer: Overstående komponenter er standard komponenter. I dag er rigtig mange installationer bygget op om intelligente komponenter, og derfor ser man ofte større og større eltavler, hvor flere intelligente moduler er placeret i. Det kan være IHC Control eller andre systemer.
Derudover placeres der ofte lysdæmperer, kiprelæer og kontakter og ure i tavlerne. Alle disse komponenter bliver forsynet fra en af grupperne, og derfor er overstående principskema er godt eksempel på opbygning af tavler, hvorefter alt ekstra udstyr kommer efter.
Ny eltavle eller flytte eltavle?
Rigtig mange ønsker enten en ny eltavle eller at få flyttet den eksisterende, fordi rummet måske skal bruges til et andet formål end før. Der er dog regler, der skal overholdes.
Det at flytte eller installere tavler er igen en opgave for en autoriseret elinstallatør.
Eltavle pris
Hvad koster en ny eltavle? Eltavlens (gruppetavles) pris afhænger af mange ting. Først og fremmest afhænger det af gruppetavlens størrelse, men derudover har placering, samt hvor nem installationen er også meget at sige.
Udskiftning af en gammel eltavle til en ny, hvor den skal side samme sted, og hvor der er plads kan gøres ret hurtig. Afhængig af omfanget kan en eltavle ofte blive skiftet i løbet af en halv arbejdsdag, hvis tavlen er bygget på forhånd. Derved kan en skift af en tavle gøres for omkring 5.000 kr., hvis det er en standard tavle.
Skal en eltavle flyttes, bliver det langt mere kompliceret at beregne prisen. For her kommer det an på, hvor den skal flyttes og hvordan føringsvejene er. Derfor kan jeg ikke komme med et pris eksempel på dette. Hvis du ønsker at få flyttet en tavle, skal du være opmærksom på, at du kan være nødsaget til at købe en ny, da de tavlen skal godkendes efter gældende regler, når den flyttes. Gamle tavler kan ikke godkendes, og kan derfor ikke sættes op.
Mangler du hjælp til flytning, installation eller udskiftning af din eltavle? Så få 3 uforpligtende tilbud på opgaven med 3byggetilbud.dk. Hvad hvis ingen af tilbudene passer dig? Så afslår du dem bare!
Færdigmonterede gruppetavle – Billige eltavler
Der findes rigtig mange virksomheder der bygger standardtavler. Derved kan du ofte købe de færdigmonterede eltavler billigere end en selvbygget. Fordelen ved færdigmontere gruppetavler er, at det er nemt for elinstallatøren, da han ikke selv skal samle dem. Dog er ulempen, at med det samme der skal ekstra udstyr som ur, kontakter eller lysdæmper i, så skal der laves ny dokumentation, da den nuværende dokumentation er for standard komponenterne.
Derved anbefaler jeg en færdigmonteret gruppetavle til standard installationer, og selvbyg til mere avancerede tavler, hvor styringskomponenter som ure og lysdæmper ønskes.
Planforsænket gruppetavle
En anden mulighed for at installere en eltavle, er ved at købe en planforsænket eltavle. Fordelen er, at de er mindre usynlige, men den store ulempe er, at de er lidt mere vanskelig at installere og montere på grund af pladsen. Samtidig synes jeg, at det er vigtig at lægge et tomrør ned til tavlen, så der på et senere tidspunkt kan etableres nye forbindelser, hvis det er nødvendigt.
Eltavle regler – Hvad skal jeg være opmærksom på?
Som ved alle andre elinstallationer, er der også regler, der skal overholdes ved en eltavle (gruppetavle). Først af alt, skal dokumentationen være i orden. Dokumentationen indeholder blandt andet:
- El diagram
- Varmetabsberegning
- Dimensionering
Derudover er der andre regler, der skal overholdes. Blandt andet er der krav til placering af gruppetavler. En gruppetavle må ikke efter installationsbekendtgørelsen placeres højere en 2,2 meter. Tavlen skal normalvis anbringes i boligen, den hører til. Samtidig skal en gruppetavle ikke placeres i et badeværelse.
Eltavlen skal altid være let tilgængelig, hvilket betyder, at man skal betjene og arbejde på den uden først at flytte en masse ting eller stå i unormale positioner. Det vil sige den ikke må placeres bag i en 60 cm bred skab. Hvis den skal placeres i et skab, skal tavlen trækkes helt frem til lågen, så den er let tilgængelig.
Derudover skal tavlen være opmærket således, at man nemt kan identificere de forskellige områder, og hvad de forskellige gruppeafbryder forsyner. Opmærkning af gruppetavle kan foretages med en Dymo.
Antallet af lysgrupper: En ting, som rigtig mange glemmer er, hvor mange lysgrupper skal der være i en bolig? Kravet er, at der skal være en for hver påbegyndt 50 m2, dog mindst to, da et køkken skal deles på to grupper. Derfor skal du have to lysgrupper på huse/lejligheder op til 100 m2 og 3 op til 150 m2 osv.